Hrizanteme za šarenu jesen

0
240

Omiljeno cvijeće koje jesen čini šarenom su hrizanteme, koje se još nazivaju i jesenjim ružama.

Ne traže posebnu njegu, a mogu se gajiti u bašti ili saksiji. Najbolji efekat se postiže kada se u žardinjeri posadi nekoliko hrizantema različitih boja.

Dovoljno je nabaviti ih samo prvi put i u bašti će trajati godinama. Kupite rasad hrizanteme (krupne, ljetnje ili patuljaste) i voditi računa da sa strane nema mnogo izdanaka, jer ukoliko ih ima znači da je biljka već stara.

Hrizanteme se lako rasađuju – dijeljenjem bokora, pa može se uzeti i pelcer. Biljku treba zasaditi duboko u posudu i zaliti.

Kada hrizantema završi svoj ciklus cvjetanja, u kasnu jesen, onda postoje dva načina da je sačuvamo za narednu godinu. Prvi, mnogo bolji i lakši način da je posadimo na stalno mjesto u baštu.

Ako nemamo prostor u zemlji biljku presaditi u veću saksiju ili žardinjeru. Mesto gdje stoji saksija treba da kisne da biljka ne bi dehidrirala i osušila se. U oba slučaja biljci pred zimu samo ukloniti precvjetale cvjetove i malo skratiti vrhove grana ne više od desetak centimetara.

Kada prođe opasnost od jakih mrazeva u rano proljeće orezati joj suhe grane na 2-3 cm iznad zemlje. U proljeće skratiti vrhove iznikle biljke. Tim šišanjem ujedno i oblikujemo biljku u loptu ili željenu formu. Ta intervencija se radi u aprilu ili maju što zavisi od godine i klimatskih uslova.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here