Hrana za ljepotu: Evo zašto bi žene trebale češće jesti chia sjemenke i borovnice

0
156
chi sjemenke borovnice hrana ljepota zene
Postoje namirnice koje regeneriraju, čuvaju kosu, kožu i nokte. (Foto: Ilustracija)

Hrana koju unosimo u organizam prilično utječe na izgled kože. U skladu s tim, ne vrijedi ako koristimo najskuplje i najbolje kozmetičke preparate, a istovremeno konzumiramo namirnice koje su štetne i loše za naš organizam.

Postoje namirnice koje regeneriraju, čuvaju kosu, kožu i nokte. Chia sjemenke bogate su vlaknima koja pomažu da duže ostanemo siti, a pri tome dobro utječu i na probavu i idealne su ako imamo zatvor. Također sadrže zdrave masti, proteine i antioksidanse koji štite stanice. Borovnice su pune antioksidansa, smanjuju oštećenje DNA, što može pomoći u zaštiti od starenja i raka, mogu sniziti krvni pritisak, a to je samo dio benefita koje daju borovnice.

Borovnice – ovo voće je moćan antioksidans koji pomaže da koža sporije stari i ima manje bora. Borovnice su nalik malim ratnicima, bore se protiv slobodnih radikala koji napadaju kožu. Savjet – u svoju prehranu obavezno uključi organske borovnice, jer se u obrađenim borovnicama taloži više pesticida nego u drugom voću.

Kokos – je odličan izvor omega-3 masnih kiselina koje su esencijalne kiseline za održavanje kože mekom i potiču rast kose. Ove “dobre masne kiseline” regeneriraju membranu stanica kože koja štiti kožu od UV-zraka i zagađenog zraka. Savjet – kokosovo ulje (koje možete naći u trgovinama po pristupačnoj cijeni) je možda i najbolja vrsta prirodne kreme. Kreme za lice od kokosovog ulja sjajne su za hidratizaciju kože, a istovremeno balansiraju pH vrijednost.

Avokado – kao i većina ostalog egzotičnog voća i avokado sadrži visok udio vitamina E koji je esencijalan vitamin za ljepotu. Avokado također sadrži vitamin C, koji potiče rad kolagena i kiselina koje utječu na teksturu kože. Savjet – ako ne možete priuštiti organski avokado, možete jesti i onaj obični, s obzirom da se općenito nalazi na listi zdravih namirnica koje štite kožu.

Chia sjemenke – su esencijalan izvor masnih kiselina. Odlične su jer sadrže celulozu, protein i antioksidanse, vrijednosti koje im dodatno daju na značaju, pogotovo za sjajan izgled kože i njenu teksturu. Savjet – chia sjemenke nemaju nikakve štetne čestice i hemikalije i kupuju se na grame ili pakirane, a mogu se kombinirati s voćem i kokosovim mlijekom što je zdrav i lagan obrok koji čuva ljepotu. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here