Horski šampionat “Lege Artis” po 7. put u BKC TK

Bosanski kulturni centar TK u periodu od 9. do 11. juna 2022. godine bit će domaćin Međunarodnog horskog šampionata “Lege Artis” Tuzla 2022., koji zajedno već 7. put zajednički organizuju Muzički obrazovni centar “Lege Artis” Tuzla i JU BKC TK.

Ovogodišnji horski šampionat je u netakmičarskom i revijalnom formatu, a činit će ga koncerti horskih ansambala koji će uveličati proslavu dva velika jubileja, 10 godina rada i djelovanja MOC Lege artis Tuzla i 25 godina od osnivanja JU BKC TK.

– BKC je ponosan na svoj višegodišnji doprinos u suorganizaciji jednog ovakvog velikog i jedinstvenog muzičkog događaja. Tuzla ima značajnu tradiciju horskog pjevanja i dobrih horskih pjevača, ali sa pojavom mješovitog hora Lege Artis i svega što su uradili za ovih deset godina postojanja, horsko pjevanje u našem gradu je podignuto na jedan viši nivo. Plod takvog rada je i ovaj šampionat koji u poteklim godinama u Tuzlu i BKC dovodio vrhunske horove od regije do Kolumbije i na to smo svi koji smo dio ove priče i ponosni – istakla je Mirela Ibrahimović Mehanović, dipl.muzikolog, prof. – stručni saradnik za muzičku djelatnost u JU BKC TK.

Muzički obrazovni centar “Lege Artis” od svog osnivanja je za 10 godina postao muzički brend Tuzle, sa preko 300 nastupa na različitim manifestacijama, više od 50 koncerata i 14 osvojenih međunarodnih nagrada. Svoj desetogodišnji rad krunisat će centralnim događajem u okviru manifestacije Međunarodni horski šampionat “Lege Artis” Tuzla 2022, cjelovečernjim svečanim koncertom 9. juna.

– Na koncertu ćemo izvesti prepoznatljiv program, ali i neke nove kompozicije, a dio koncerta će biti i naši prijatelji. Kao solisti na pomenutom koncertu nastupit će izvrsni pijanisti Sarah Skopljak i Slađana Dedić, kao i vrhunski gitarista Jakša Perović. Na koncertu će biti uručena i priznanja onima bez čije pomoći nebi mogli postići se ono što danas „Lege Artis“ jeste – rekao je mr. Jasmin Hasić, dirigent mješovitog hora “Lege Artis” Tuzla i umjetnički direktor šampionata.

Drugog dana manifestacije, 10. juna, bit će održan koncert Dječijeg hora “Lege Artis” Tuzla za djecu obdaništa i osnovnih škola iz Tuzle, a program se završava 11. juna revijalnim horskim šampionatom na kojem će pored domaćina još nastupiti vokalni ansambli iz Tuzle: Iskre, Tuzlanke, Slovenčice i Hor Behram-begove medrese, zatim mješoviti hor iz Valjeva, hor Glazbene škole iz Žepča i vokalni ansambl Libero iz Živinica.

Svi programi se izvode u Velikoj Sali JU BKC TK u Tuzli, osim revijalnog horskog šampionata koji će, ako to vremenske prilike budu dozvoljavale biti izveden na Trgu slobode u Tuzli.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *