Holandija i Njemačka obustavile upotrebu vakcine AstraZeneca

0
397

Vlade Njemačke i Holandije donijele su odluke o privremenoj obustavi vakcinacije Astrazenekom za mlađe od 60 godina. U saopštenju Njemačke Stalne komisija za vakcinisanje navodi se da su tromboze rijetke, ali imaju teške posljedice i to uglavnom za ljude koji su mlađi od 60 godina.

Holandski mediji su izvijestili kako je zvaničnik Unije za zdravstvene usluge pri opštinama (GGD GHOR) saopštio da je potpuno obustavljeno korištenje vakcina AstraZeneca zbog nuspojava i smrtnih slučajeva.

Njemačka agencija za kontrolu lijekova objavila je da je zabilježen 31 slučaj pojave ugruška kod osoba koje su primile ovu vakcinu, od ukupno 2,7 miliona ljudi vakcinisanih u Njemačkoj.

Rečeno je kako su otkazani termini za imunizaciju vakcinom AstraZenece, dok se nastavlja s davanjem vakcina Pfizer/BioNTech.

Navedeno je kako je odluka donesena u konsultaciji s Ministarstvom zdravstva te Institutom za zdravlje i okoliš (RIVM).

Ministarstvo zdravstva Holandije, prvo je iz preventivnih razloga 15. marta donijelo odluku o privremenoj suspenziji vakcinacije vakcinom AstraZenece.

Marcel Sturkenboom, direktor Udruženja starijih osoba u Holandiji, koje broji oko četvrtinu miliona članova, ranije je kritizirao imunizaciju osoba starijih od 60 godina vakcinom AstraZenece.

U jučerašnjem saopštenju navedeno je kako je, nakon što su se pojavile nuspojave kod pet žena, donesena odluka o privremenoj suspenziji vakcinacije osoba mlađih od 60 godina vakcinom AstraZenece.

Rečeno je kako je jedna od vakcinisanih žena starosti između 25 i 65 godina preminula usljed stvaranja ugrušaka krvi.(bhrt,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here