Hoće li nedjelja biti “dan D” za BiH

Mislim da smo napravili dosta uspjeha uz pomoć naših veoma važnih međunarodnih medijatora, koji zaista ulažu ogromne umne, diplomatske i fizičke napore da nas dovedu do pozicije da smo danas napravili jedan veliki iskorak i u sređivanju stanja u Federaciji BiH, zemlji, ali i euroatlantskim integracijama, kazao je predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić nakon trećeg dana pregovora o Izbornom zakonu u Delegaciji Evropske unije u Sarajevu.

Navodi da je mijenjanje ustava u svakoj zemlji veoma teška materija. ali da se razgovaralo o nekoliko teških izazovnih tema koje traju već deset godina.

“To je izbor člana Predsjedništva BiH, integritet izbora, zaustavljanje blokada u Federalnom parlametntu, u Vladi FBiH na pozicijama predsjednika i potpredsjednika FBiH i još desetak veoma važnih pitanja”, rekao je Radončić.

Predsjednik SBB-a smatra da je napredak napravljen na svim tačkama o kojim se pregovara.

“Razgovara se veoma tolerantno, ravnopravno, nema stranaka koje su privjesci, svi nosimo teret svoje odgovornosti. Mislim da se stavovi približavaju i da je, nadam se, sutra ‘dan D’, i da ćemo iz toga izači jači kao Bosna i Hercegovina, ali niko ne smije sto posto biti siguran šta će se dogoditi”, kazao je Radončić u subotu navečer.

“U jednom trenutku danas je izgledalo da smo bili blizu dogovora, ja osobno ostavljam mogućnost da će sutra doći do dogovora. Ako sutra budemo na tragu onoga što smo relativno korektno usuglasili postoji mogućnost da se proces završi. Naša ruka, naš dolazak je siguran. Mi ćemo dati maksimalan trud da dođemo do dogovora”, kazao je predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović nakon trećeg dana pregovora o Izbornom zakonu u Delegaciji Evropske unije u Sarajevu.

Navodi da je ključna stvar kako ko od današnjih sudionika u razgovorima vidi BiH.

“Ono što je mene zaboljelo, ono što je za mene poražavajuće, katastrofalno, ono što ruši BiH to je poruka iz SDA o Domu naroda FBiH, da ga dovedu na razinu Vijeća naroda Republike Srpske i da naprave u Federaciji BiH Republiku Srpsku bošnjačkog naroda, i onda željeti da imaju među Hrvatima partnera za takav razgovor”, kazao je Cvitanović.

Dodao je da su sa vrlo jasnim zadatkom došli da razgovaraju o presudama Evropskog suda za ljudska prava, Ustavnog suda BiH, da su spremni razgovarati o svim temama, o deblokadi procesa u FBiH.

“Našli smo mehanizme kako ćemo ih otkloniti. To je to gdje smo mi bili spremni, ako se to zove ustupak. Našli smo model kako osigurati da sva tri konstitutivna naroda mogu izabrati svoje članove Predsjedništva BiH, koji nije po našoj mjeri, ali dirati nam Dom naroda i očekivati partnera u Hrvata, to ne postoji”, kazao je Cvitanović.

Pregovori se nastavljaju u nedjelju s početkom u devet sati.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *