Žive u strahu: Hoće li i mještani Šikulja biti iseljeni zbog rudnika?

Kuća Nisvete Huseinović, u kojoj živi sa maloljetnim sinom je, od nekada stabilnog objekta sigurnog za život, naglo je dobila epitete neuslovne i opasne. Slijeganje tla, pukotine, obrušavanje zidova, nemogućnost zatvaranja vrata i prozora postali su njena svakodnevnica

Napuknuća u kući porodice Husejnović (Foto: FTV)

O rudnicima, rudarima i važnosti njihovog rada često govorimo. Njihov doprinos socijalnom i ekonomskom razvoju društva je neupitan. No, rijetko spominjemo lokacije rudnika u odnosu na okolna sela. Rudnici koji su u neposrednoj blizini naseljenih mjesta nerijetko su zbog širenja poslovanja primorani na eksproprijaciju zemljišta. To dovodi do postepenog gašenja pojedinih sela. 2005. godine je tako u potpunosti iseljeno naselje Prline koje je pripadalo selu Šikulje. 18 godina poslije, mještani Šikulja su, zbog približavanja rudnika, pod upitnikom.

Kuća Nisvete Huseinović, u kojoj živi sa maloljetnim sinom je, od nekada stabilnog objekta sigurnog za život, naglo je dobila epitete neuslovne i opasne. Slijeganje tla, pukotine, obrušavanje zidova, nemogućnost zatvaranja vrata i prozora postali su njena svakodnevnica: „Ne spavam nikako. On nekad zaspi, ali non stop je dijete u suzama, 14 godina, znaš kako se osjeća, malo šta se zatrese ili nešto, on jadan govori – hajdemo, mama, izaći“.

Nisveta nije jedina koja prolazi kroz ovu agoniju. Isto je u svojoj kući primijetila i Nihada Mujagić: „To je toliko popucalo da je opasno. Bila je Civilna zaštita i pregledala sve – kažu ovo nije za stanovanja jer je opasno. Pokraj kabla od struje puca, pokraj peći i mi ne smijemo ni naložiti“.

U izvještaju Civilne zaštite Lukavca stoji da nije riječ o prirodnoj nesreći nego o problematici koja zahtijeva pregled stručne komisije Rudnika. Ističu da je riječ o izuzetno opasnim oštećenjima: „Pregledom vanjskog i unutrašnjeg dijela objekta ustanovljeno je da na istom ima više vidljivih oštećenja u obliku pukotina na temelju, balkonu i zidovima koja utječu na stabilnost objekta. Navedena oštećenja zidova mogu prouzrokovati pucanje strujnih vodova i izazvati požar“.

Iako su ove kuće na ruti Površinskog kopa Šikulje Rudnika Kreka, iz Rudnika za sada smatraju da oni nisu uzrok obrušavanja i uništavanja objekata što su i napisali u zvaničnom odgovoru mještanima: „Nema utjecaja rudarskih radova na stanje predmetnih nekretnina, te uzročnike treba tražiti u drugim faktorima – geološki sastav tla, način izgradnje objekta, neadekvatna drenaža, nepovoljni klimatski faktori“.

Mještani, s druge strane, smatraju da Rudnik treba posvetiti više pažnje otkrivanju uzroka. Nejasno im je da, nekih 300 metara od njihove kuće, postoji provalija nastala upravo zbog radova Rudnika, a da Rudnik ne uzima u obzir mogućnost da ta provalija povlači tlo za sobom. Njima ne smeta Rudnik u kojem rade i mnogi mještani Šikulja, tvrde, samo žele da taj rad ne ugrožava njihovu egzistenciju.

„Nikad nisu imali sluha nekog da bi izašli ili pomogli ovim mještanima koji stvarno imaju gorući problem, a to su osnovni uslovi za život, kao što su domaćinstva, stambene jedinice, put i voda“, kaže Fikret Subašić, predsjednik Mjesne zajednice Šikulje, piše FTV.

Osim trenutnih problema, mještani ovog mjesta niz godina muku muče zbog nedostatka vode, kao i putnom infrastrukturom. Zbog velikog broja dubinskih bušotina, izvučene su sve površinske i dubinske vode. Put koji su ranije koristili do najbližeg grada vodio je samo pet kilometara, ali zbog radova Rudnika i gašenja naselja Prline je uništen, pa mještani godinama koriste dvostruko dužu obilaznicu.

Naselje Prline je imalo oko 200 domaćinstava i skoro 500 mještana. Ono je 2005. godine u potpunosti iseljeno zbog radova Površinskog kopa Rudnika Šikulje. Očekuje li ista sudbina i mještane sela Šikulje, ostaje da se vidi.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *