HKD “Napredak”: Danas koncert tria “Musica Salinea”

Svakog petog jula obilježava se Dan Hrvatskog kulturnog društva Napredak i njegovih zaštitnika, slavenskih apostola braće sv. Ćirila i Metoda.

Od svog utemeljenja 1902. pa do danas ovo Društvo postalo je i ostalo omiljeno okupljalište kulturnog i intelektualnog života Hrvata i mnogih drugih na ovim prostorima.

Ovim povodom Hrvatsko kulturno društvo Napredak u Tuzli organizuje koncert tria Musica Salinea večeras u 20 sati u Ateljeu Ismeta Mujezinovića. Ulaz je besplatan.

HKD Napredak usvojilo je ovaj dan kao dan cijelog društva. Ćirilo i Metod bili su promicitelji kulture, širitelji kršćanstva u to doba i taj dan je izabran kao dan društva.

– Mi danas pravimo jedan koncert. Riječ je o nastupu trija Musica Salinea, kojeg čine tri mlade glazbenice iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Alma Hodžić Pašić, pijanistica, Lidija Paulin violončelistica i Lorena Milina sa Muzičke akademije u Sarajevu. Ove godine dakle nastavljamo sa našom koncertnom sezonom. Već smo imali koncert u Sarajevu i evo sada ljetni koncert u Tuzli u sklopu manifestacije Ljeto u Tuzli koju Grad svake godine organizira – izjavio je Ivica Kovačević, predsjednik HKD Napredak Tuzla.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *