Hitna sjednica Vlade FBiH: Pomoći Sandžaku u sprečavanju širenja pandemije

Vlada Federacije BiH je na hitnoj, telefonski održanoj sjednici, usvojila informaciju Federalnog ministarstva zdravstva o potrebi pružanja pomoći zdravstvenoj ustanovi na području Republike Srbije – Regija Sandžak s ciljem sprječavanja širenja virusa SARS-CoV-2 koji izaziva COVID-19.

-Federalna vlada će, zaključeno je, Vijeću ministara Bosne i Hercegovine uputiti akt kojim će tražiti da, putem Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, bude upućen akt menadžmentima kliničkih centara u Bosni i Hercegovini, kao i regionalnih i kantonalnih bolnica, s ciljem procjene mogućnosti pružanja pomoći Općoj bolnici u Novom Pazaru kroz upućivanje stručnog kadra tražene specijalnosti, a koji bi konkretno pomogli u saniranju nastalog žarišta COVID-19 u Sandžaku – Republika Srbija. Vlada FBiH poziva menadžmente kliničkih centara u FBiH, kao i kantonalne bolnice, da hitno pristupe procjenama svojih mogućnosti, navodi se u saopćenju Vlade FBiH.

Cilj informacije je bilo upoznavanje članova Vlade Federacije BiH o potrebi pružanja stručne pomoći zdravstvenoj ustanovi na području Republike Srbije – Regija Sandžak, koja graniči s Bosnom i Hercegovinom, s ciljem sprječavanja širenja virusa SARS-Cov-2 koji izaziva bolest COVID-19, a po osnovu zahtjeva Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka te Opšte bolnice iz Novog Pazara.

Evidentno je, navedeno je u informaciji, da u Bosni i Hercegovini bilježimo pogoršanu COVID-19 epidemiološku situaciju te da se poduzimaju mjere mjerodavnih tijela vlasti na svim nivoima. Slična situacija je i u zemljama okruženja. Situacija sa COVID-19 u Bosni i Hercegovini ne može biti bolja ako ne bude postignuta stabilizacija i u zemljama susjedstva.

-Ukidanjem stanja prirodne nesreće izazvane COVID-19 u Federaciji BiH, odnosno vanrednog stanja u Republici Srpskoj, te prestankom stanja ugroženosti građana Brčko Distrikta BiH od epidemije koronavirusa (COVID-19), otvaranjem granica, ublažavanjem mjera, ponovnim pokretanjem rada poslovnih subjekata koji, u vrijeme restriktivnih mjera nisu obavljali svoju djelatnost, evidentirano je povećan broj zaraženih na COVID-19. U pojedinim kantonima, otvaranjem granica, zabilježeno je importovanje SARS-CoV-2 virusa, koji u BiH prenose bh. ili strani državljani, navodi se u saopćenju.

U Kantonu Sarajevo, prema izvještaju Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, od 10.6.2020. godine do danas, registrirani su epidemiološkim izviđanjem impotirani slučajevi zarazom SARS-Cov-2, tj. njih 20 iz susjedne Republike Srbije i Republike Crne Gore. Sve ovo je dovelo i do prijenosa i širenja COVID-19 ne samo u Federaciji BiH, već i u Bosni i Hercegovini.

Udruženje građana porijeklom iz Sandžaka, registrovano u Bosni i Hercegovini, uputilo je premijeru Federacije BiH akt tražeći pomoć povodom novonastale situacije povećanog broja zaraženih u Sandžaku, a kroz pomoći u medicinskim materijalu i opremi ugroženim područjima.

Također, Opšta bolnica Novi Pazar obratila se Predsjedništvu Bosne i Hercegovine aktom u kojem upozorava da je neophodna stručna i kadrovska pomoć ovoj zdravstvenoj ustanovi, a najpotrebniji su specijalisti iz oblasti anesteziologije, infektologije, pulmologije i radiologije, kao i stručno srednje medicinsko oboblje.

Podijeli

One comment

  1. Ovi SDA talibani definitivno nisu normalni. Ne mogu pomoći Bosni a ono bi ko pomoglo Srbiji. Pošalji te im malina respiratore i mirna Bosna.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *