Hiljade ljekara vraća se iz Wuhana, ispraćeni kao nacionalni heroji

0
403

Hiljade medicinskih radnika danas su napustili Wuhan i vraćaju se u svoje matične gradove nakon uspješne misije borbe protiv koronavirusaKoronavirus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je 11. marta ove godine proglasila globalnu pandemiju COVID-19.

Kineske vlasti su saopćile da je koronavirus u Wuhanu pobijeđen i da se život u tom gradu vraća u normalu.

List “China Daily“ javlja da su lokalni zvničnici Wuhana danas ispratili oko 7.000 medicinskih radnika koji su potom u policijskoj pratnji odvezeni na aerodrom odakle su se vratili u rodne krajeve širom Kine.

To je najveća grupa ljekara i medicinara koji su napustili Wuhan sa 51 charter letom.

Kineska vlada je po izbijanju epidemije COVID-19 u Wuhan poslala dodatne 42.000 medicinara iz cijele zemlje i za svega nekoliko dana izgradila više bolnica u kojima se vodila glavna bitka protiv smrtonosnog virusa. Ti ljekari su u Wuhanu dočekani, ali i danas ispraćeni kao nacionalni heroji, prenosi Anadolu Agenci (AA).

Bolnice su proteklih dana porušene, a ljekari su poslani kućama. Mještani Wuhana očekuju da naredne sedmice budu ukinute i sve mjere ograničenja kretanja te da se grad u potpunosti otvori prema ostatku zemlje.

Kina i Wuhan su, čini se, uspješno riješili problem koronavirusa kojim je u toj zemlji zaraženo više od 82.000 ljudi i umrlo više od 3.000 oboljelih. Međutim, virus se proširio u ostatak svijeta, a posebno su na udaru Evropa i Sjeverna Amerika.

Prema podacima Univerziteta Johns Hopkins u svijetu je koronavirusom zaraženo više od 803.000 ljudi. Od posljedica zaraze umrlo je više od 39.000 oboljelih, a izliječeno je 172.600 zaraženih osoba. (Ag)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here