Hiljade građana mirnom šetnjom odali poštu ubijenoj Amri Kahrimanović, traže ostavke za počinjeni zločin (Foto/Video)

(Potpisivanje građanske inicijative sa zakonskom osnovom o održavanju sjednice Vlade i Skupštine TK, pokretanju istrage i smjeni ministra policije TK, Hajrudina Mehanovića – Foto: Tuzlalive.ba)

(www.tuzlalive.ba)

Članovi porodice 7. februara ove godine mučki ubijene Amre Kahrimanović, vlasnice kafea Sydney u Tržnom centru u Tuzli, te hiljade prijatelja, poštovalaca i građana Tuzle i drugih gradova širom BiH, sudjelovali su danas u mirnoj šetnji u Tuzli, od mjesta zločina, koji je počnio policajac Elvis Ćustendil, kroz grad i do MUP-a TK, gdje je ponovljen zahtjev kojim se traži odgovornost za počinjeni kriminalni čin, a to su vlast i država, odnosno, nadležne institucije te države.

Okupljeni su nakon 15-minute šetnje stigli pred MUP Tuzlanskog kantona. U izjavama građani su kazali kako su jako potreseni te da se više ne osjećaju sigurno ni u vlastitim kućama.

Brojni aktivisti građanskih i nevladinih udruženja poslali su poruke o tome kako je dosta šutnje, a vrijeme za konkretne poteze.

“Nećemo više da šutimo, vrijeme da se smjene uhljebi. Sram da ih bude”, “Nikada nećemo stati”, “Tražimo smjenu ministra policije i vlasti Kantona”, samo su neke od brojnih parola zabilježenih na okupljanju na Brčanskoj Malti.

https://youtu.be/lPF-P4lntPI

https://youtu.be/7gAn1hOiXFs

“Hoćemo da se učini nešto konkretno i realno, ostavke moraju biti. Ne može više da se sjedi u foteljama i da se uživa. Nećemo da trpimo. Policija mora da nas štiti. Dok sam živa bit ću volonter, neću popustiti. Nećemo ćutati. Smjene hoćemo. Dosta kulture, demokracije. Smjene nepodobnih, uhljeba. Sram da ih bude. Marš sa vlasti”, zaključila je aktivistica Mira Vilušića za medije.

Podršku porodici Amre Kahrimanović pružio je i Muriz Memić, otac stradalog Dženana, kao i ministar Sevlid Hurtić.

Učesnici protesta, koje su predvodili Amrin sin, Damir Hodžić, i brat, Nedžad Kahrimanović, danas su potpisivali i peticiju “Građanska inicijajtiva sa zakonskom osnovom” kojom traže hitno zasjedanje Vlade i Skupštine TK, smjenu ministra policije TK, Hajrudina Mehanovića, pokretanje istrage i utvrđivanje odgovornosti svih pojedinaca koji su sistemskim propustima kumovali zločinu i ubistvu Amre Kahrimanović, te osiguranje sredstava za sistematske preglede policijskih službenika.

U Tuzli je, inače, danas proglašen Dan žalosti. Da je živa, Amra Kahrimanović bi s prijateljima i porodicom slavila 53. rođendan…

Pogledajte galeriju fotografija s današnje protestne šetnje, kao i do sada pripremljeni video materijal. (tl – Foto: Ekipa Tuzlalive.ba)

Podijeli

One comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *