Hiljade antifašista na skupu u Sarajevu, pjevaju se partizanske pjesme i “Bella ciao” (Video)

1
174

Na komemorativnoj šetnji u Sarajevu, u organizaciji Saveza udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (SABNOR), okupio se veliki broj ljudi kako bi izrazili pijetet prema žrtvama Drugog svjetskog rata, ali i poslali antifašističku poruku povodom mise za Blajburg u sarajevskoj katedrali.

Tokom šetnje mogu se čuti partizanske pjesme. Građani se kreću prema Vječnoj vatri.

Član SABNOR-a Bakir Nakaš poručio je kako je cilj mimohoda reći NE fašizmu.

“Fašizmu koji je ponovo nakon 35 godina digao glavu i nastoji da sve ono što je narod 45 godina potisnuo u zaborav ponovo da oživi”, kazao je Nakaš.

Njegova poruka je jasna – ukoliko ne kažemo svoje ne, fažizam će vladati Evropom i svijetom.

Za fašizam ima lijeka. Prema Nakašu protiv njega se možemo boriti obrazovanjem, širenjem antifašističkih vrijednosti i istine o antifašizmu.

“Ukoliko poštujemo te vrijednosti koje su veličale čovjeka, davale pravo na obrazovanje, zdravstvenu zaštitu sigurnost, socijalnu brigu. To su vrijednosti koje nam trebaju biti smjernice nasuprot vrijednostima koje proklamuju fašisti, a to je boljitak za one koji oni odaberu”, poručio je Nakaš.

Predviđeno je da skup traje do 13 sati, a na razglasu će biti pročitana imena žrtava.

Održavanje komemorativne šetnje dozvoljeno je uz poštivanje zdravstveno-epidemioloških mjera, a pripadnici Crvenog krsta prisutnima dijele maske i dezinfikuju ruke. (Tekst i foto: Klix)

Download PDF

1 komentar

  1. Opravdan protest koji ima za posljedicu ugrožavanje zdravlja stotina Sarajlija i koji je iniciran zbog nevjerojatne gluposti u kojoj se isprepleću šutnja, nečinjenje i odobravanje nesposobnog Skake i aktuelne Vlade Sarajevskog kantona.
    Mogu samo zamisliti, kako bi se ova današnja politička struktura na čelu sa SDA obrušila na prethodnu (Konaković-Forto), da se Misa desila u vrijeme da su ovi na vlasti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here