Helsinški odbor traži ukidanje vjeronauke u školama

Posljednjih decenija na djelu je značajno narušavanje principa sekularnosti, tvrde iz Helsinškog odbora

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji uputio je apel kojim se zahtijeva da se poštuje Ustav i principi sekularnosti i ukine vjeronauka u državnim školama, kako bi se obezbijedile pretpostavke za pravnu državu i njeno članstvo u EU, saopćila je ta nevladina organizacija.

U saopćenju se ističe da Srpska pravoslavna crkva (SPC) kao izrazito netolerantna, grubo antidemokratska i ekstremno isključiva ne može i ne smije da vaspitava djecu, i da „bolje društvo počinje strogim odvajanjem crkve i religije od nauke i države“.

Posljednjih decenija na djelu je značajno narušavanje principa sekularnosti, iako Ustav definiše Srbiju kao sekularnu državu, a crkve i vjerske zajednice su odvojene od države.

Politizacija religije i SPC kao organizacije (klerikalizam) nameće obrasce homogenizacije identiteta u etno-konfesionalnim okvirima. Uvođenje vjeronauke u državne škole, političko djelovanje crkve i crkvenih lica, ogroman uticaj na državnu politiku, velike novčane donacije koje država neopravdano i netransparentno daje vjerskim organizacijama, naročito naročito SPC, navodi Odbor.

Oslobađanje od čitavog niza poreza, sudski procesi u kojima su okrivljeni sveštenici, a vode se na sporan način i zastarjevaju, školske, gradske i vojne slave, način funkcionisanja Bogoslovskog fakulteta u okviru Univerziteta u Beogradu, samo su neki od primjera grubog narušavanja sekularnog karaktera države Srbije, ukazuje se u apelu, koji je ponuđen na potpisivanje građanima, ističe Helsinški odbor.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *