HDZBiH: Sergeja Trifunovića proglasiti personom non grata u Mostaru

Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar najoštrije je osudio, kako su naveli, šovinističku objavu i iskazani govor mržnje poznatog beogradskog glumca i političkog aktiviste Sergeja Trifunovića na društvenoj mreži Instagram protiv mlade djevojke, kandidatkinje na listi HDZ-a BiH za predstojeće lokalne, mostarske izbore.

– Žalosti činjenica da se tako u kontinuitetu već godinama u javnom prostoru ponaša jedan “deklarirani” borac za demokratsku Srbiju i prava građana, Mostarac po rođenju, dramski umjetnik, kojem je Mostar nebrojeno puta ukazao gostoprimstvo na Festivalu glume, a on je uzvratio uvredama, lažima i mržnjom – ističu iz HDZ-a Mostara.

Dodaju da ovo Trifunoviću nije prvi put i da im je još u sjećanju njegov istup u povodu “tragične smrti generala Slobodana Praljka, nad kojom je likovao kao posljednji barbarin”.

– Hrvatska demokratska zajednica BiH odavno prepoznaje važnost i ulogu žena u porodici, društvu i javnom životu. Kao takvima data im je posebna uloga i vidljivost na ovim historijskim mostarskim izborima te su zastupljene s gotovo 50 posto na listama HDZ-a BiH – naveli su iz HDZ-a.

Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar će, dodaju, u povodu ovoga istupa poduzeti sve zakonom predviđene korake protiv Trifunovića u cilju zaštite svoje kandidatkinje.

– Ovim putem pozivamo sva udruženja za zaštitu prava žena i mladeži da osude ovakve obrasce ponašanja prema ženama uz prijedlog da se šovinist Trifunović u rodnom gradu proglasi personom non grata – poručuju iz HDZ-a Mostara.

Trifunović je, kako se navodi, jučer na Instagramu objavio fotografiju kandidatkinje HDZ-a BiH za Gradsko vijeće Grada Mostara uz neprikladnu poruku na mjestu izbornog slogana. Montaža je izazvala brojne negativne komentare, a nakon nekog vremena glumac je objavu uklonio. (tl, foto: dz)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *