HAZU kao SANU: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti traži treći entitet u BiH!

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) smatra kako se hrvatsko pitanje u BIH može riješiti kroz treći entitet.

Ili da budemo precizniji, u dokumentu nazvanom “Prilozi za zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa” prilikom pregovora sa BiH, hrvatskim zvaničnicim uz ostalo se sugeriše da “pod svaku cijenu trebaju osigurati izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH i izbor članova u Predstavničkom, Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, tako i Parlamenta FBiH.

“Razriješiti najveći izazov u BiH s kojim su Hrvati trenutno suočeni kroz dvije nepomirljive politike, srpsku secesionističku i bošnjačku unitarističku. Iako su Hrvati malobrojniji u višenacionalnoj zajednici, ne znači da imaju i manje prava. Referendumom iz 1992. opredijelili su se za BiH ravnopravnih konstitutivnih naroda. BiH treba pod svaku cijenu odustati od nasilnog utjerivanja Hrvata u zajednicu koja gazi njihova elementarna ljudska i kolektivna prava. Treba im osigurati suvremene mehanizme zaštite vitalnih interesa, a pod svaku cijenu izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH i izbor članova u Predstavnički dom i Dom naroda, kako Parlamentarne skupštine BiH, tako i Parlamenta Federacije BiH. Bez toga, kao podanike ih se prisiljava da napuštaju vjekovna obitavališta na povijesnom hrvatskom etničkom prostoru”, navodi se u saopćenju.

Zatim se navodi sljedeće:

“Priznati pravu, osloboditeljsku ulogu Hrvatskoj i Hrvatima u uspostavi i obrani države od srpske agresije te prestati lažno optuživati Hrvate pred sudovima; osigurati ravnopravnost hrvatskog naroda, tj. treći entitet i sva prava koja iz toga proizlaze; odmah osigurati ravnopravnost hrvatskog jezika i slobodu djelovanja hrvatskih medija i kulturnih institucija.”

Na ovaj dokument podsjetio je u utorak hrvatski predsjednik Zoran Milanović kazavši kako su njegovi stavovi mnogo blaži u odnosu na HAZU u kojem sjede osobe bliske hrvatskom premijeru uz ostalo kazavši:

”Ti akademici su prije mjesec dana, u vrijeme mira, rekli da Hrvatima prava treba osigurati pod svaku cijenu. Hrvatski znamo, to znači ne pitajući za cijenu. To je stav najbližih Plenkovićevih suradnika kada misle Ja ih pozivam da kažu šta misle pod tim. Ja pitam za cijenu, ja sam puno umjereniji od njih.”

Podijeli

One comment

  1. Zašto ne uzvratitimo istinom stalno i uvije, preko EU institucija i UN-a.Međunarodni sud je donio pravosnažnu presudu da je postojao međunarodni oružani sukob u BiH i stanje okupacije, da je postojao hrvatski udruženi zločinački pothvat s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH te da je predsjednik Hrvatske Franjo
    Tuđman bio dio UZP-a. Smrt ga je spasila odgovornosti.

    I neka Hr.prestane s ovim, njih 12% u BiH dijeli 33% pozicija u vlasti itd. Reparacije da ne  spominjemo.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *