Haos zbog zaključka Vlade FBiH o usklađivanju penzija

5
881

Opća pometnja i nevjerica je nastala među nešto više od 400.000 penzionera u FBiH nakon posljednjeg zaključka Vlade Federacije u kome stoji da se kod usklađivanju penzija 1. augusta za 2,8 posto, penzionerima neće retroaktivno isplatiti ovaj postotak za period trajanja stanja nesreće u FBiH.

Tako nije dogovoreno, niti izneseno u javnost 19. juna kada je premijer Federacije Bosne i Hercegovine najavio usklađivanje penzija na sastanku sa predstavnicima Zavoda PIO i penzionerima.

Protestna pisma za Novalića i Drljaču

Podsjećamo, 19. juna je Novalić obavijestio predstavnike penzionera da će biti usklađene sve penzije, izuzev onih najviših, za ovu godinu i to za 2,8 posto. Ovo uvećanje proizilazi iz člana 79. Zakona o PIO/MIO, a bit će isplaćeno sa augustovskim penzijama 5. septembra ove godine. Tada će penzioneri u Federaciji BiH dobiti i retroaktivnu isplatu uvećanja od 1. januara 2020. godine.

– Po saznanju sam uputio protestna pisma premijeru Fadilu Novaliću i federalnom ministru rada i socijalne politike Vesku Drljači. Nama se mora dati redovno usklađivanje penzija od 1. januara i sve to isplatiti u sepembru. Ako ne, s našim ćemo predstavnicima morati razgovarati jer su Vlada i Parlament taj korona-zakon donijeli retroaktivno, poslije 15. aprila, a tog datuma su bili dužni po članu 79. Zakona o PIO-u da nam daju redovno usklađivanje od januara do aprila i to nisu uradili – ogorčen je Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH i dodaje:

“Saznali smo da je protiv usklađivanja penzija bila jedino federalna ministrica finansija Jelka MIlićević, kadar HDZ-a. Otud i posljednji zaključak u kome stoji da nam neće isplatiti retrokativno za vrijeme trajanja stanja nesreće. U prijevodu, neće da usklade penzije za april, maj, juni i juli, a hoće za januar, februar i mart, i tu je august. Ako ne budu stavili van snage ovaj zaključak uslijedit će naši koraci”.

Kaže da očekuje Novalićev odgovor.

Danas sam sazvao sjednicu predsjednika svih kantonalnih udruženja, jer to je opći haos! Ne može se tako s našom populacijom. Više ne možemo pod kontrolom držati situaciju, jer su ljudi do daske naelektrisani. Prvo što im je neko odgodio usklađivanje, a imali su pravo na to 15. aprila, a onda kažu da će dobiti, a onda opet ide hladan tuš, pa kažu ne može. A oni znaju šta su drugi dobijali i kako se troše državne pare – govori Mehić, piše Faktor.ba.

U Zavodi PIO ništa ne znaju

U Zavodu PIO nam nisu znali ništa reći vezano za posljednji zaključak Vlade FBiH. Federalni premijer Fadil Novalić a ni ministar rada i socijalne politike u FBiH Vesko Drljača se nisu udostojili da nam odgovore na pitanja o najnovijem zaključku koji je na štetu penzionera.

Podsjećamo, iako je na početku pandemije koronavirusa premijer Novalić govorio kako svi moramo podnijeti teret krize, to se nije dogodilo. Nikada Federalno ministarstvo pravde nije predložilo izmjene Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Naime, zbog stanja nesreće, tačnije “korona zakona” koji je donesen kako bi se stabilizirala privreda u FBiH, penzionerima nisu usklađene penzije 15. aprila ove godine, čime su u znatnoj mjeri, za razliku od zaposlenih u državnom aparatu, podijelili teret krize.

Download PDF

5 Komentari

  1. Kako Fadila nije sramota kompenzirati svoje nezakonitosti sa novcem najstarije populacije.
    Gdje mu je karakter.Sto nije smanjivao plate izbornim zvanicnicima, drzavnim sluzbenicima i namjestenicima u Federalnim organima uprave

  2. Da su normalno usklađene penzije dobili bi zaostatak do aprila a onda nastavili isplatu po novom. Pa nismo mi budale. Samo su izgleda budale ovi što nas zastupaju u pregovorima sa Vladom pa im rade šta hoće.

  3. Mora neko u ovoj državi pokrenuti masovne procese. A ko će ako neće najugroženija populacija – vlast bi bila najsretnija da se automatski ugase svi iznad 65 godina i eto sreće: ni pandemije, ni brige za 400.000 penzionera. Penzioneri: motke u ruke, pa na policiju, da vidimo da li bi smjeli izvuči pendrek. Fadile – majmune! Jelka – majmunice!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here