Haos na granici Bugarske: “Vraćaju građane BiH i Srbije”

Turisti iz Srbije, Rumunije, Bugarske, BiH, masovno su krenuli danas put omiljenih grčkih ljetovališta, ali su mnogi od njih – zaustavljeni na pola puta!

Prema najavama grčkog ministra turizma, ulaz u Grčku iz Sjeverne Makedonije neće biti otvoren sve do 1. jula, dok na granici sa Bugarskom i dalje ne puštaju srpske turiste.

“Bugari vraćaju građane Srbije i BiH”, tvrde turisti koji se nalaze na graničnom prelazu Kulata – Promahonas, a prenosi Blic.

Ovo je, kako se može vidjeti na fotografijama, dovelo do stvaranja kilometarskih kolona na prilaznim putevima ka Grčkoj. Prema informacijama pojedinih grčkih medija one su dugačke i čitavih 15 kilometara.

Podsjetimo, Grci su najavili da će granice otvoriti danas u 23.00, mada je bilo nezvaničnih informacija da će to učiniti već u 12.00 zbog čega je veliki broj turista brže-bolje pohrlio ka granicama.

– Vratili su nas sa Evzonija. Rekli su da je zatvoreno, ali i da bi stvari mogle da se promene do sutra. Ni grčki graničari nemaju pouzdane informacije – javljaju srpski turisti koji su danas krenuli put Grčke.

Ovo su potvrdili i turistički radnici iz Grčke

“Nikako nam nije jasno da su Grci dozvolili da se takva konfuzija stvori u vezi sa otvaranjem granica. Evzoni je zatvoren, to je definitivno. Vraćaju ljude, ali im ne daju nikakvu informaciju o tome kada se granica otvara. Sa Bugarske granice su nam se javile porodice iz BiH koje su vraćene, a vraćena je i jedna porodica iz Srbije. Kao razlog su naveli da Srbija i BiH nisu na spisku koji su dobili od vlade. Da li je realno da nakon obavještenja da se granice za naše državljane otvaraju 15.6. oni to promijene i nikoga ne obavijeste? Ljudi u kolonama sa djecom nakon 12 sati putovanja iz BiH stoje na granici i pitaju se šta da rade. Ne koristimo često ovu riječ, ali sada ćemo je upotrebiti – sramota. Da li postoji iko nadležan da se obrati ljudima koji čekaju, putuju i koji su uplatili smještaj. Izgleda da ne”, poručila je Ana Nikolić sa portala “Nikana” koja se dugo godina unazad bavi turizmom u Grčkoj.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *