Hamdija Abdić Tigar traži da se FBiH uključi u rješavanje migrantske krize u Krajini

Kao član Odbora za sigurnost u Predstavničkom domu FBiH, federalni zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Hamdija Abdić Tigar podnio je inicijativu za hitnu sjednicu Odbora u Bihaću zbog pogoršanja migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu.

U pismu upućenom Odboru on navodi da je još prije godinu dana planiran sastanak u Bihaću do kojeg nikad nije došlo. Kako ističe, neophodno je da se zastupnici na mjestu događaja u USK-u uvjere u situaciju na teren, zbog čega pored sastanka predlaže posjete privremenom kampu Lipa.

-Nakon posjete Odbora Unsko-sanskom kantonu predložili bismo Predstavničkom domu zaključke kako bi se i Federacija u okviru svojih nadležnosti uključila u rješavanje problema nastalih u Bihaću i Velikoj Kladuši kao posljedica migrantske krize. Prvenstveno mislim da je potrebno da se napravi procjena eventualnog angažmana Federalne uprave policije, pa da se rastereti MUP USK koji se u ovom trenutku nosi s velikim izazovima, naveo je Andić u svojoj inicijativi.

Ukoliko bude potrebno da Federacija BiH osigura dodatna sredstva za podršku Bihaću ili USK-u, on ističe da bi Odbor za sigurnost i to trebao uvrstiti u svoje preporuke Parlamentu i Vladi FBiH.

-Ja ću kao i dosad insistirati na većoj transparentnosti kad je u pitanju utoršak sredstava koje stižu s federalnog nivoa u USK kao preduslovu bilo kakve novčane podrške kantonalnoj vlasti. Nažalost, mi ni sad ne znamo kako su utrošena četiri miliona KM koliko je na temelju zaključaka Predstavničkog doma doznačeno USK-u 2019. godine, zaključio je Abdić.(biscani,tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *