Hadžibajrić potpisao ugovor o dodjeli 97 stipendija za studente i učenike

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić danas je potpisao Ugovor o dodjeli 97 stipendija za nadarene učenike i studente, kao i stipendiste iz oblasti deficitarnih i starih tradicionalnih zanata.

Za tu namjenu Općina je izdvojila oko 85.000 KM, a načelnik Hadžibajrić je podsjetio da su već nagrađeni studenti Univerziteta u Sarajevu (UNSA) dobitnici “zlatne” i “srebrene” značke, te najavio da će sljedeće sedmice još 212 učenika boračke populacije, slabijeg imovnog stanja dobiti stipendije.

Ove godine Općina je za stipendije izdvojila oko 300.000 KM, što je, kako je kazao, enormno veliki iznos u odnosu na budžet.

Međutim, Hadžibajrić kaže da je slab interes za deficitarne zanate, da se svega pet učenika odazvalo na javni poziv za stipendiranje.

– Tu se, na žalost, dovodi u pitanju budućnost države. Ne samo što ćemo ostati bez mladosti, nego ćemo doći u situaciju da u skorijoj budućnosti nećemo imati zanatlija – naglasio je Hadžibajrić te kazao da nedostaje zanatlija kao što je moler, obućar, šnajder, kuhar…

Podsjetio je da i ostale općine stipendiraju đake i studente, ali se ipak mladi odlučuju na odlazak, a uzrok tome je, po njegovim mišljenju, politička nesigurnost.

Nadareni studenti Univerziteta u Sarajevu Ena Muhić i Timur Vilić ostvarili su pravo na stipendiju zbog brilijantnog prosjeka od 9,5. Kažu da će im stipendija uveliko pomoći da budu samostalniji.

Muhić namjerava ostati u domovini, steći dodatne akademske titule, a Vilić planira ići na studentsku razmjenu u Split, a nakon toga se vratiti u domovinu s nadom da će, kako kaže, po njenom povratku BiH biti perspektivnija za mlade.

Stipendisti su zahvalili načelniku Hadžibajriću koji ih stipendijama prati tokom školovanja i motivira da budu još bolji.

Iako nije sa područja općine Stari Grad, i kćerka ubijenog policajca MUP-a KS Davora Vojinovića dobija stipendiju Općine Stari Grad od prošle godine. (Fena)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *