Gužve na carinama zbog primjene “novog” Zakona o carinskoj politici

Početak godine obilježile su ponovo gužve na carinskim terminalima, zbog kako kažu prijevoznici, ukidanja odobrenja za pojednostavljene carinske postupke i vraćanje na “stari način” carinjenja.

Primjena novog Zakona o carinskoj politici, a s njim i primjena novog provoznog kompjuterizovanog sistema NCTS, što podrazumijeva carinjene bez papira, a time i uštedu vremena i brži protok carinskih roba, počelo je 1. augusta 2022. godine.

U Parlamentu BiH ovaj Zakon usvojen je još davne 2015 godine ali njegovo provođenje je zahtijevalo da u BiH postoji certifikovano tijelo za izdavanje kvalifikovanog digitalnog potpisa, kojim će se ovjeravati elektronski dokumenti, zbog toga je isti bio prolongiran svo ovo vrijeme.

Tek kada je uspostavljen digitalni kvalifikovani potpis, koji je Uprava za indirektno oporezivanje BiH počela izdavati, stvoreni su uslovi za primjenu ovog Zakona.

PRESTANAK VAŽENJA ODOBRENJA

Pojedini prijevoznici se ne slažu sa činjenicom da im je “novim” Zakonom prevoz roba olakšan, jer se na granicama i carinskim terminalima opet stvaraju gužve, te kažu da su ponovo vraćeni na “stari način” carinjenja.

Ratko Kovačević portparol UIO BiH za Akta.ba je potvrdio, da ne postoji nikakav stari način – sistem, već samo primjena odredbi koje se Zakonom moraju obaviti.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *