Gutić: Ovo je nasilje, ne bojim se ni opoziva ni Kukića!

Nakon jutrošnjih nereda koji su izbili između pristalica načelnika Banovića Bege Gutića iz Stranke demokratske akcije (SDA) i 14 vijećnika nove većine u Općinskom vijeću koje predvodi Pokret demokratske akcije (PDA), u ovom rudarskom gradu sada traje zatišje, ali strane drže svoje početne pozicije.

Dešavanja od jutros Bego Gutić je nazvao nastavkom pravnog nasilja fizičkim putem.

Ovih ljudi ovdje mi je žao. Oni misle kako misli glavni, on im dadne zadatak i oni ne idu dok mi neko telefon ne javi da mogu. Nema nikakvog nasilnog ulaska. Meni je žao što je i policija izmanipulisana ovdje – rekao je, prenose Vijesti.ba.

On je poručio da je policija trebala da štiti okupljene građane.

Oni su danas otvoreno stali na stranu ove grupe nasilnika. To je jedna rulja, koja želi nasilno ući, provaliti. Mi smo danas imali odgovor na takav potez. Kukić pokušava nakon euforije zbog preuzimanja rudnika da na ovaj način u roku od mjesec dana preuzme i općinu. Ne bojim ga se – istakao je načelnik Banovića.

Nezakonite odluke mi nećemo podržati. Oni neće ući u općinski organ uprave na ovakav način. Ovo što su oni danas pokušali je nastavak pravnog nasilja fizičkim putem. I policija je izmanipulirana, oni su umjesto da štite građane, danas pokazali da su na strani ove grupe nasilnika, jer to više nisu vijećnici od kada su najavili da će nasilno ući u zgradu Općine – rekao je Gutić.

On je istakao da se danas u Banovićima brani država, Vlada Tuzlanskog kantona i ustavni poredak.

Njihove odluke nisu zakonite. Napravili su Komisiju za provođenje postupka opoziva i u njoj je svih sedam članova iz PDA. Moraju se urazumiti i poštovati Statut i Poslovnik Općinskog vijeća. Čak ni Dodik ne radi ovo što radi Kukić. Dodik najavljuje secesiju i otcjepljenje i tako vrši napad na ustavni poredak, a mi smo u petak imali obavještenje javnosti o nasilnom ulasku u zgradu Općine. Međutim, niko nije reagirao iako smo uputili prijave. Ako provedu referendum 5. avgusta, to će biti izjašnjavanje poput onoga što je Dodik uradio u Republici Srpskoj vezano za 9. januar – kaže Gutić. (Vijesti.ba)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *