GSS u akciji spašavanja šest migranata zametenih na Plješevici

Gorska služba spašavanja (GSS) Bihać u poslijepodnevnim satima je organizirala akciju potrage i spašavanja šest osoba koje su ostale zametene na Plješevici.

“U popodnevnim satima smo dobili dojavu da je oko 6 osoba zameteno i ne mogu se dalje kretati na širem lokalitetu Prsini uvala na Plješevici, tj. da se radi o migrantima.

Prema njima je krenula patrola GP Izačić, ali nakon nekih 5 km od naselja Zavalje nisu mogli dalje zbog visokog snijega ali i palog drveta preko samog puta. Usljedio je poziv i okupljanje šest članova GSS gdje smo oko 12.35 sati krenuli put Plješevice.

U naselju Zavalje zatičemo patrolu GP Izačić i članove IOM tima, te smo nakon 1 km vidjeli da je otežano kretanje, gdje smo se vratili po motorne sanke. Tim sa džipom je nastavio dalje da pokušaju doći i da presjeku palo stablo.

Nakon 40 minuta ponovo smo iznad Zavalja te dobijamo info od prvog tima da su uspjeli presjeći drvo te da će pokušati ići dalje.

Drugi tim sa sankama krenuo je za njima. Oko 14.30 dolazimo do lokacije Prsinih uvala te se pronalazi 6 osoba (dvije ženske i 4 muške osobe, svi punoljetni) bez povreda, pothlađeni. Organizujemo povratak u dvije grupe sa džipom i sankama, te nam je poslije pomogla i patrola Granične policije. Negdje oko 15.45 sati u naselju Zavelja migranti su u prisustvu patrole GP Izačić predati timu IOM-a koji su dalje preuzeli brigu nad istima”, naveli su iz GSS stanica Bihać na svom Facebook profilu.(rsa,tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *