Grickalica koja diše s vama: Kokice i zdravlje pluća

Kokice, kada se pripreme bez dodatnih masnoća, soli ili umjetnih aroma, sadrže značajne količine polifenola – biljnih spojeva s antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. Ti spojevi djeluju tako što smanjuju oksidativni stres u plućima, što je jedan od ključnih mehanizama nastanka i pogoršanja astme

(Zdrava verzija kokica može pomoći kod hroničnih bolesti pluća – Foto: Freepik/Ilustracija)

Iako ih većina povezuje s filmovima i grickalicama, kokice mogu imati i neočekivanu zdravstvenu korist – naročito za osobe koje pate od astme. Naime, nova istraživanja ukazuju da prirodni antioksidansi prisutni u kukuruzu, osnovnom sastojku kokica, mogu pomoći u smanjenju upale u disajnim putevima.

Kokice, kada se pripreme bez dodatnih masnoća, soli ili umjetnih aroma, sadrže značajne količine polifenola – biljnih spojeva s antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. Ti spojevi djeluju tako što smanjuju oksidativni stres u plućima, što je jedan od ključnih mehanizama nastanka i pogoršanja astme.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Clinical Nutrition 2022. godine, ishrana bogata prirodnim antioksidansima – uključujući one iz kukuruza – može poboljšati plućnu funkciju i smanjiti simptome astme, poput kašlja, sviranja u prsima i osjećaja zaduhe.

Dr. Michael Weiss sa Harvard Medical School navodi: „Antioksidansi iz hrane mogu imati zaštitni efekat na disajne puteve kod osoba s hroničnim upalnim oboljenjima poput astme.“

Važno je napomenuti da kokice nisu lijek, ali mogu biti vrijedan dodatak ishrani – pod uslovom da se konzumiraju umjereno i bez nezdravih dodataka. Najzdravija verzija su one pripremljene na vrućem zraku, bez ulja i soli.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *