Grčka protiv bilo kakvih promjena granica u regionu

Šef grčke diplomatije Nikolaos Dendias izjavio je u Sarajevu da nedvosmisleno podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH

0
237
Turković - Dendidas: Problemi se rješavaju unutra, a ne vanjskim uticajima (Foto: Montaža TL)

Šef grčke diplomatije Nikolaos Dendias izjavio je jučer u Sarajevu da njegova zemlja nedvosmisleno podržava teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine.

On je dodao da se Grčka zalaže za sigurnost i stabilnost u regionu, a principijeno se, kazao je, protivi bilo kakvim promjenama granica, prenosi Tanjug.

Dendias je u razgovoru sa ministarskom spoljnih poslova u Savjetu ministara BiH Biserom Turković, rekao da je konstruktivni dijalog najbolji način da se riješe problemi u vezi sa izmjenom Izbornog zakona BiH i ogreničenih izmjena Ustava, što, kako je kazao, zahtijeva strpljenje i angažman svih.

“Rješenje mora doći iznutra, iz te zemlje, a ne spolja, i moramo biti oprezni jer su se pojavili akteri s treće strane kojima je cilj da destabiliziraju region. Svi partneri na zapadnom Balkanom treba da suzbiju negativne uticaje i drže se evropskih vrijednosti”, rekao je Dendias, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova BiH.

Navodi se da dvije zemlje imaju oko 20 bilateralnih sporazuma iz oblasti privrede, zaštite investicija, odbrane, transporta, kulture, obrazovanja i nauke, a, kako je rečeno, postoji prostor za jačanje ekonomskih odnosa.

Naglašena je, dodaje se, uspješna saradnja u oblasti odbrane.

Grčka je kao članica NATO respektabilan partner na putu BiH ka EU i NATO integracijama, stoji u saopštenju, a svake godine potpisuje se Program bilateralne saradnje između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva narodne odbrane Grčke.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here