Granični policajac osumnjičen za primanje dara sproveden u Tužilaštvo BiH

Policijski službenik Granične policije BiH inicijala R.K jutros je lišen slobode pod sumnjom da je bez evidentiranja pustio tri lica u Bosnu i Hercegovinu, ostvarivši pri tome materijalnu korist.Šef Policije Brčko Distrikta BiH Goran Pisić rekao je danas na konferenciji za medije da su policijski službenici Policije Brčko Distrikta 17. marta, uz neposrednu saradnju sa Kantonalnim tužilaštvom Posavskog kantona i policijskim službenicima tog kantona dobili informaciju da je 16. marta na graničnom prelazu Brčko oko 15 sati uočeno vozili Audi Q5 crne boje te da su dvije osobe ušle na teritoriju BiH.

Granični policajac, koji ih je kontrolisao, pustio ih je na teritoriju BiH, a da ih pri tome nije evidentirao ni u redovnoj ni u vanrednoj proceduri, niti ih je uputio na prođu obaveznu proceduru u smislu upućivanja na štand sanitarne inspekcije radi evidencije, što je obavezno zbog pandemije virusa COVID-19.

O navodima je upoznato Tužilaštvo BiH te je jedinica Kriminalističke policije u mjestu Donji Zovik pronašla i identificirala tri lica sa inicijalima A.I., A.A. i F.Z. za koja je utvrđeno da su 16. marta oko 15,30 sati ušli u BiH na graničnom prelazu Brčko.

Navedeni su doputovali iz Austrije i pri ulasku u BiH nisu evidentirani od službenika sanitarne inspekcije. Nad ovim osobama je izvršeno saslušanje gdje je utvrđeno da je nepoznati policijski službenik od njih tražio i uzeo novac kao poklon te ih pustio u BiH bez evidentiranja. Na osnovu utvrđenih činjenica navedenim licima je izdato rješenje sanitarne inspekcije.

-Policijski službenici jedinice Kriminalističke policije Brčko Distrikta BiH su obavijestili Tužilaštvo Brčko Distrikta BiH koje je o navedenom informisalo Tužilaštvo BiH, te je tužiteljica Tužilaštva BiH dala naredbe i upute na osnovu kojih smo sinoć obavijestili jedinicu za profesionalne standarde Granične policije BiH koja se uključila u smislu lišenja slobode osumnjičenog graničnog policajca i pretresanja mjesta i prostorija koje koristi. Po naređenju tužioca Tužilaštva BiH izvedene su dodatne radnje u smislu prikupljanja dokaza u akciji kodnog naziva ‘Virus’ – izjavio je Pisić.

Zbog sumnje za izvršenje krivičnog djela primanje dara i drugi oblika koristi, kao i drugih krivičnih djela iz oblasti korupcije i zloupotrebe službenog položaja, izvršena je radnja prepoznavanja osumnjičenog i utvrđeno je da se radi o licu inicijala R.K., rođenom 1963. godine u mjestu Gornji Brezik (Brčko) gdje je i nastanjen.

Navedene informacije su prenesene centralnom istražnom birou Granične policije BiH te je uz asistenciju Policije Brčko Distrikta BiH jutros u šest sati ovaj policijski službenik lišen slobode.

-Policija Brčko Distrikta BiH je Tužilaštvu BiH uputila izvještaj o svim preduzetim mjerama i radnjama dok je uhapšeno lice sprovedeno u Tužilaštvo BiH – naglasio je Pisić.

On je zahvalio pripadnicima jedinice Kriminalističke policije Brčko Distrikta BiH, Tužilaštvu Posavskog kantona, Tužilaštvu BiH, kao i Tužilaštvu Brčko Distrikta BiH. (F, tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *