Grafike Mersada Berbera izložene u najstarijoj skopskoj galeriji “El Greco”

0
81
grafike mersad berber izlozba galerija el greco skoplje
Izložba je otvorena 30. novembra u glavnom gradu S. Makedonije (Foto: Faktor)

Glavni grad Sjeverne Makedonije Skoplje nova je adresa gdje su predstavljena djela našeg slikarskog velikana Mersada Berbera.

Nakon izložbi u Turskoj koje su organizirane uz podršku tamošnjeg Ministarstva za kulturu i turizam, i nova postavka je, kako to dolikuje, organizirana na državnom nivou. Izložba je otvorena u kultnoj galeriji “El Greco”.

– U saradnji Mersad Berber Fondacije, najstarije skopske galerije “El Greco” i Ministarstva Kulture Sjeverne Makedonije otvorena je izložba grafika slikara Mersada Berbera. Otvorenje izložbe je održano 30. novembra, a posjetioci će je moći pogledati do 20. decembra – kazala je za Faktor Ira Berber, članica uprave Fondacije “Mersad Berber”.

Berber se davno upisao među najpoznatije i najtraženije savremene svjetske umjetnike, a njegovi radovi su sastavni dio brojnih javnih i privatnih zbirki kao i muzeja u čitavom svijetu. Tate Gallery u Londonu je 1984. godine otkupila njegov rad čime ga je neupitno svrstala rame uz rame svih velikana okupljenih u ovom najprestižnijem svjetskom muzeju.

(tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here