Gradonačelnik Brčkog sankcionisan zbog sukoba interesa

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa Brčko distrikta BiH saopćila je danas da je izrekla novčanu kaznu gradonačelniku Brčko distrikta u visini od 10 posto od visine plaće zbog toga što, dok je obavljao dužnost zastupnika u Skupštini Distrikta, nije prenio upravljačka prava u privatnoj praksi koju je imao.

Predsjednica Komisije Admira Mujić rekla je da je u međuvremenu gradonačelnik prenio upravljačka prava na osobu koja nije s njim u bliskom srodstvu, te da je Komisija pokrenula još 59 postupaka protiv nosilaca javnih funkcija u Distriktu zbog njihovog članstva u nekim od udruženja građana koja se finansiraju s više od deset hiljada KM iz budžeta Distrikta, prenosi Faktor.

– U dijelu vezanom za napravilnosti koje smo utvrdili po bilo kom pitanju, stav Komisije je bio da s obzirom na to da nije bilo finansijskih posljedica po Brčko distrikt izreknemo pored opomena i novčane kazne u iznosu od deset posto od plaće – rekla ja Mujić.

Gradonačelnik Brčko distrikta Zijad Nišić potvrdio je izrečenu sankciju rekavši da nije znao za obavezu prijenosa upravljačkih prava, te da ambulanta u kojoj je radio nije poslovala s Fondom zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta.

– Nisam prenio upravljačka prava i to je bilo iz nehata i neznanja. To sam rekao i na jednom od zasjedanja Skupštine Distrikta. Ambulanta u kojoj sam radio i imao upravljačka prava nije poslovala s Fondom zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta i nije razmijenila niti jednu jedinu marku, te javni novac time nije bio ugrožen i jednostavno tu obavezu sam previdio – naglasio je gradonačelnik Nišić.

On izrečenu sankciju od deset posto od visine plaće smatra nečim što treba opomenuti mnoge druge da ova komisija radi profesionalno svoj posao i da će i prevenirati i sankcionisati one koji krše zakon.

– Podražavam rad ove komisije i nadam se da će takav stav ostaviti kao svoju trajnu vrijednost i biti u funkciji zaštite zakona i javnog novca – zaključio je Nišić, prenosi Faktor.

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa, nakon upozorenja nosilaca javne funkcije da nisu svoj izvještaj o imovinskom stanju dobro uradili ili ispravili greške u njemu, izreći će novčane kazne koje će, prema tvrdnjama Mujić, biti dosta veće. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *