Građani se izjašnjavaju o opozivu gradonačelnika Bijeljine

U Bijeljini danas se građani na referendumu izjašnjavaju o opozivu gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića. Pravo glasa ima oko 112 hiljada ljudi.

Opoziv je pokrenula skupštinska većina u gradskoj skupštini koju predvodi SNSD. Gradonačelnik Bijeljine je Ljubiša Petrović iz SDS-a. Zanimljivo je da da se referendum provodi po pravilima entitetske izborne komisije koju bira SNSD, piše BNTV.

– Prethodnih dana gradoačelnik Bijeljine podnio je više krivičnih prijava protiv članova Gradske izborne komisije, koji provode referendum, kao i zbog pojedinaca iz gradske skupštine, koji su zloupotrijebili i pečat grada – piše BNTV.

Jutros od sedam sati otvorena su 183 biračka mjesta, a glasanje će trajati do 19 sati.

– Na biračkim mjestima se pojavljuju problemi od posmatrača SDS-a koji blokiraju rad biračkih odbora jer glasačke kutije nisu okrenute kako odgovara – izjavila je Dijana Savić Božić, predsjednica Komisije za sprovođenje opoziva gradonačelnika Bijeljine.

Dodaje da Komisija od početka radi u nemogućim uvjetima zbog opstrukcije gradonačelnika Petrovića, pišu Nezavisne.

Referendum u Bijeljini je prvi koji se održava u skladu sa novim Pravilnikom o sprovođenju opoziva koji je krajem prošle godine donesen u Narodnoj skupštini RS-a. Potvrdu rezultata daje entitetska izborna komisija, a ako opoziv prođe – Centralna izborna komisija BiH odlučuje o datumu vanrednih izbora za gradonačelnika Bijeljine.

(tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *