Građane boli prevelik jaz između njihovih i primanja zvaničnika

Kuće, stanovi, skupi automobili, visoke cifre na štednim knjižicama – tako uglavnom žive zvaničnici na području Tuzlanskog kantona. Ove informacije dostupne su u Registru o imovini nositelja javnih funkcija Tuzlanskog kantona koji je objavio Ured za borbu protiv korupcije. Podatke o imovini sada mogu vidjeti svi, pa i obični građani i penzioneri, koje prevelik jaz između njihovih i primanja zvaničnika posebno boli.

“Penzioneri žive kontejnerski život, bilo da im djeca ono što odbace daju, bilo da traže po kontejnerima”, kaže Vehid Jahić, predsjednik Stranke penzionera TK.

Ovo je najjednostavniji opis života penzionera, priča nam Jahić, koji svjedoči tome da njegovi sugrađani broje dane do penzije koja, kada dođe, nije dovoljna ni za osnovne životne troškove. S druge strane, dok penzioneri broje dane, zvaničnici broje nekretnine i novac. I toga su svjesni svi.

“Imamo relativno najskuplju i najbrojniju vlast. Oni svoja primanja u statistici računaju samo ono što dobiju kao platu, a imaju 14 benefita. To je žešća eksploatacija siromaha nego u robovlasničkom društvu što je bilo”, tvrdi Jahić.

U Tuzlanskom kantonu su, za sada, evidentirane 884 prijave imovine i poklona nositelja javnih funkcija te 1.405 prijava imovine i poklona za bliske srodnike. No, to nije konačan broj, jer zakonsku obavezu o prijavi imovine nisu ispunili svi.

“Ono što je u ovom momentu najspornije jesu inicijalne dostave – dakle, oni nosioci javnih funkcija koji su bili na funkciji na dan 05.01.2022. su bili u obavezi u roku 60 dana dostaviti te podatke i oni su ti koji su najsporniji u ovom momentu”, ističe Muamer Šljivić, sekretar Ureda za borbu protiv korupcije TK.

Za neprijavljivanje imovine predviđena je kazna u iznosu od 10 hiljada maraka, ali se još ne zna hoće li i kada oni koji su učinili taj prekršaj – biti kažnjeni. Poznato je samo da Ured za borbu protiv korupcije od septembra počinje kontrolu imovine i primjenu prekršajnih odredbi.

“Postupak kontrole je uređen uredbom Vlade i on predviđa najmanje 200 nosilaca javnih funkcija u toku jedne godine. S obzirom na to da mi krećemo od 1. septembra, naravno da se neće raditi o tom broju”, dodaje Šljivić.

No, bitno je početi provjere i omogućiti transparentnost da bi građani znali ko su oni koji ih vode, kako žive, i u konačnici, od kojeg novca šire svoje bogatstvo.

Birati nove zvaničnike više nema smisla, smatraju građani, jer bi smjene samo značile nove ljude sa istim ciljevima u kojima građani nisu prioritet. Ako su išta imali, imali su nadu u promjene, no i ona iz dana u dan blijedi.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *