Gradi se kružni tok na Husinu, nema dužih zastoja saobraćaja (Foto)

Jedna od  “najslabijih karika” puta od Tuzle ka Sarajevu, svakako je raskršće na Husinu, gdje se dvije ceste, prema naselju Hisino i jedna za Kiseljak, priključuju na magistralni put Tuzla – Sarajevo.

Nije samo problem uključivanje u saobraćaj, gdje su česte prometne nezgode, nego i zbog klizišta koje na ovom dijelu ne miruje već decenijama.

Javno preduzeće Ceste Federacije BiH, kao investitor, prije par dana započelo je pripremne radove na realizaciji projekta raskrsnice Husino, gdje je planirana izgradnja kružnog toka.

Prema projektu, kako navode iz JP Ceste FBiH, nova raskrsnica predstavlja modifikovanu jednotračnu kružnu raskrsnicu sastavljenu od dva kružna dijela vanjskog prečnika 33 metra sa kolovoznom trakom širine 6 metara i provoznim dijelom širine 1,50 metar koji su međusobno povezani kontinualnom saobraćajnicom širine 6 metara.

Za portrebe izgradnje nove netipične raskrsnice urađena je eksproprijacija manjih dijelova 10 privatnih i 12 javnih površina.

Krajnji cilj moderne kružne raskrsnice je, prije svega, bolji i sigurniji protok saobraćaja, smanjenje vremena putovanja, ali i sigurnost pješaka gradnjom pješačkih staza.

Radovi su tek počeli, pa se na ovom dijelu stvaraju kolone vozila u oba smjera, ali za sada nema dužih zadržavanja. (tl – Foto: Miro Petrović)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *