Građani USK: Ne damo povratak migranata u kampove

0
145

Prethodna sedmica je bila izuzetno teška za građane Unsko-sanskog kantona. Građani ogorčeni sa potpunim pravom. Svaki novi dan donosi nove incidente. U svega nekoliko dana je zabilježeno osam požara, masovni sukob sa dva smrtna ishoda i 18 povrijeđenih ljudi. Dodatno nezadovoljstvo građana je izazvao jučerašnji sastanak u Ministarstvu bezbjednosti.

Samo nakon tri dana nakon zatvaranja kampa Bira, ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine je tražio da se on ponovo otvori. Zbog toga su se nezadovoljni građani Bihaća danas okupili pred Birom, kao i građani Velike Kladuše ispred Mirala, koji traže da se i taj kamp zatvori poput Bire.

Građani Bihaća su opet ostavljeni sami. Ogorčeni su jučerašnjim izjavama ministra bezbjednosti BiH, a daju punu podršku kantonalnoj Vladi i Operativnoj grupi za upravljanje migrantskom krizom, a i sami su najavili kako će se svaki dan okupljati ispred „Bire“ kako bi spriječili ponovni dolazak migranata u ovaj sada već bivši kamp.

Juče u poslijepodnevnim satima u upravnoj zgradi Kombiteksa, u kojoj je, prema riječima mještana, boravio veliki broj migranata, buknuo je požar koji je gasilo 15 vatrogasaca sa sedam vatrogasnih vozila.

Nažalost, situacija u Unsko-sanskom kantonu je iz dana u dan sve teža, a svakodnevni priliv migranata usložnjava bezbjednosti situaciju. Lokalne vlasti i stanovništvo kantona su na izmaku snaga, jer i nakon skoro tri pune godine, migrantskoj krizi u Unsko-sanskom kantonu se ne nazire kraj.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here