Građani Kladuše sami pokušavaju riješiti problem migrantske krize

0
334

U Velikoj Kladuši građani već nekoliko dana blokiranjem magistralnog puta pokušajavu zaustaviti dolazak migranata u sredstvima javnog prevoza. Za sutra je najavljena sjednica Operativne grupe Unsko-sanskog kantona za pitanje migracija.

Migrantska kriza na području ovog grada je posljednjih dana eskalirala, a u samo osam dana održana su dva protesta.

Na protestima je doneseno šest zaključaka, a jedan od njih je i da se zabrani dolazak migranata organizovanim javnim prevozom.

U nedjelju je došlo do incidenta, kada se grupa nezadovoljnih građana Velike Kladuše okupila na magistralnom putu i zabranila dovoz migranata, te su migranti vraćeni nazad, a saobraćaj na ovoj dionici je bio obustavljen nekoliko časova.

Takođe, sinoć su se brojni građani Velike Kladuše okupili na više ulaza u grad i kontrolisali saobraćaj, odnosno pregledali su autobuse i taxi vozila, tražeći migrante, kako im ne bi dozvolili da uđu u grad.

Građani su rekli da će se i u narednom periodu nastaviti okupljati kako bi sami pokušali riješiti ovaj problem.

Migrantska kriza u Velikoj Kladuši ogroman problem, možda i najveći u BiH, a niko sa sigurnošću ne zna koliko migranata se nalazi u ovom gradu.

Kapacitet Mirala je već odavno popunjen, a migranti za koje nema mjesta u migrantskim prihvatnim centrima, nalaze see na otvorenom, po kladuškim ulicama, parkovima i u napuštenim objektima.

Vlasti BiH su svojim nedjelovanjem i nerješavanjem migrantske krize, koja traje već tri godine, dovele do toga da se građani samoorganizuju i da pokušavaju na taj način riješiti problem.

Jedan od zaključaka koji bi trebalo da bude donesen na sutrašnjoj sjednici Operativne grupe Unsko-sanskog kantona za pitanje migracija jeste zabrana kretanja, odnosno transport migranata na području USK-a.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here