Građani izabrali gradonačelnika koji je umro od korone, “slavili” mu na grobu

Građani rumunskog gradića Deveselu toliko su voljeli i poštovali svog gradonačelnika Ijona Alimana koji je 17. septembra umro od koronavirusa da su na nedjeljnim lokalnim izborima glasali za njega uprkos njegovoj smrti, prenijeli su lokalni mediji.

Pokojni Aliman (57) na glasanju je u nedjelju dobio 1.057 glasova od ukupno 1.600. Okupljeni su poslije glasanja otišli na grob svog omiljenog gradonačelnika kako bi “proslavili njegovu pobjedu”.

“Otišli smo na groblje da mu čestitamo”, navela je jedna mještanka koja je na Facebooku prenijela fotografiju na kojoj nekoliko desetina osoba drže upaljene sveće.

Građani Deveselua na jugu Rumunije su već ranije izazvali medijsku pažnju zbog “rata” jednog mještanina i komande američkog protivraketnog štita koji je svečano inaugurisan 2016. godine.

Stado od 250 ovaca Dumitrua Bleže postalo je prijetnja za bezbijednost vojne lokacije jer su ovce pasle travu u blizini zbog čega se redovno aktivirao alarm upozorenja.

Prije nego što je svoje stado odveo negdje drugde na pašu, Bleža je tražio obeštećenje od 18.000 eura, ali je sud 2018. odbacio njegov zahtjev. (Beta)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *