Građani BiH, koji dolaze iz inostranstva, od danas idu u izolaciju od 14 dana

Građani Bosne i Hercegovine, koji dolaze iz inostranstva, od danas idu u izolaciju. Odluku su u petak u Doboju donijeli predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija, te entitetski premijeri Fadil Novalić i Radovan Višković. Ona je na snagu stupila jutros u šest sati.

Podsjestimo, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović potvrdio je ranije da će na graničnim prelazima u Federaciji BiH sutra u ujutro početi primjena mjera da svi građani BiH, koji ulaze u zemlju, budu upućeni u obaveznu izolaciju od 14 dana.

Naglasimo još da su na graničnim prijelazima Bijača, Kamensko, Gorica, Izačić, Šamac i Orašje, te dva međunarodna aerodroma Tuzla i Sarajevo kontinuirano sprovode pojačane kontrole u vezi sa pandemijom koronavirusa.

“Rasporedili smo veći broj federalnih sanitarnih inspektora na ovih šest prelaza i dva aerodroma. Oni su tamo fizički prisutni 24 časa i imaju obavezu izricanja rješenja o ograničenom kretanju i izolaciji za građane određenog broja zemalja koji dolaze u BiH, kao i građane BiH koji dolaze iz tih zemalja”, rekao je Ajdinović.

Svim građanima BiH koji uđu u BiH, bez obzira iz koje zemlje dolazili, bit će izricano rješenje o obaveznoj četrnaestodnevnoj izolaciji.

“Poznato je da su svi putnici pri prelasku granice obavezni da ispune sanitarni upitnik”, dodao je Ajdinović.

Kada je u pitanju praćenje mjera koje se primjenjuju na graničnim prelazima, Ajdinović je naveo da Federalna uprava za inspekcijske poslove koordiniše aktivnosti sa kantonalnim MUP-ovima, kao i Inspektoratom RS, zavisno od toga gdje je prebivalište građana BiH koji su ušli na graničnim prijelazima koje pokriva Federacija.

Sinoć je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na telefonskoj sjednici donijelo odluku o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu.

“Zabranjuje se ulazak stranim državljanima koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu sa područja sa intenzivnom transmisijom korona virusa, a posebno iz: provincija NR Kine (Wuhan), Južne Koreje, Japana, Italije, Irana, Francuske, Rumunije, Njemačke, Austrije, Španije, Švicarske i Belgije”, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Naveli su da stranac može ući u Bosnu i Hercegovinu isključivo sa važećim pasošem, a stranom državljaninu kojem se zabranjuje ulazak na teritoriju Bosne i Hercegovine Granična policija BiH, na zahtjev stranca, izdaje rješenje o odbijanju ulaska u skladu sa Zakonom o strancima.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *