Građane niko nije pitao: Ljekari na izbornim listama

0
335

Iako nije novina da su na čelnim pozicijama u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u ovoj zemlji decenijama bili ljekari, njihova kandidatura za načelnike u brojnim bosanskohercegovačkim opštinama u vrijeme pandemije koronavirusa, blago rečeno iznenađuje. Odlučuju se za prikupljanje glasova političkim partijama što je očigledna poruka da je politika ipak isplativija od medicine. Kako je krenulo, možda po zdravlje, baš kao i po mišljenje, krenemo u stranačke centrale.

Kada je nakon prošlih općih izbora na poziciju ministra zdravstva u Vladi Srednjobosanskog kantona imenovan informatičar, a Ministarstvo privrede preuzeo ljekar specijalista pulmolog, pandemije koronavirusa nije bilo ni na vidiku. Dvije godine poslije ovom kantonu nedostaje kreveta za oboljele od Covida, ali i onih koji bi ih liječili. I pored toga pred novembarske izbore kod većine stranka ljekari su na listama za općinska vijeća. Dok je Narod i pravda u Jajcu psihijatra naumila za načelnika, a SDA je ljekare u Donjem Vakufu i Travniku kandidirala za načelničku poziciju.

– Ako je procedura zadovoljena, građani ih hoće, ne vidim tu ništa loše – kaže Asim Mekić, predsjednik SDA SBK-a.

No, sudeći prema anketi, građane ipak niko nije pitao za mišljenje:

– Mislim da to u ovom momentu nije nimalo pametno ni promišljeno.
– Ako je doktor doktor, oni treba da nas liječe, a ne da bude političar.
– Zašto mora primati plaću i iz zdravstva i iz politike?

Ljekari na listama nisu izum samo ovog kantona, pa tako u Tuzli dr. Vahid Jusufović, vršilac dužnosti direktora UKC-a, kandidat je Socijaldemokrata i DF-a za gradonačelnika, a neće mu izostati ni podrška SDA.

Dok su u Bihaću SDA i SDP za ovu poziciju kandidirali direktora Kantonalne bolnice Hajrudina Havića i šefa hirurškog odjela Samira Muminovića. Zašto baš ljekari?

– Dr. Hajrudin Havić je, nažalost, 2010. napustio rad u medicinskim ustanovama. Odlučio se da bude političar, da bude vođa sistema koji se bavi problemima u oblasti zdravstva – navodi Alen Zulić, predsjednik GO SDP-a Bihać.

– Kantonalna bolnica neće osjetiti toliki gubitak dr. Samira Muminovića. Postoji mogućnost da on određeni dan bude u operacionoj sali – kaže Mirsad Vojić, predsjednik SDA USK-a.

– Svaki doktor je pametan čovjek, jer je završio medicinu, i koji mu god posao date on će to ozbiljno raditi – ocjenjuje Mekić.

Nije naše da sudimo o pameti, ali znamo da se vrhunski ljekar specijalista ne može postati preko noći. Ovdje, očigledno, zdravlje onih za čije se glasove bore u novembru i nije bitno. Da jeste, stranke bi u ovom vremenu insistirale na ostanku stručnjaka u bolnicama, a ne javno proklamirale njihov rad u zdravstvu jednom sedmično. Ovako od zdravlja bitnija je vlast.(ftv,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here