Grad u BiH uvršten među mjesta s najviše dvoraca u Evropi

Analizirani su evropski glavni gradovi i dva dodatna grada u svakoj zemlji (na temelju broja stanovnika) kako bi se pronašle najbolje žarišne točke za dvorce i palače
sarajevo se naslo medju gradovima koji imaju najvise dvoraca u evropi
Sarajevo (Foto: Internet)

Istraživanje dvorca može biti prekrasno iskustvo tokom vašeg odmora, a to je i aktivnost koja privlači sve dobne skupine. 

U Evropi postoje brojni dvorci koji privlače turiste iz cijeloga svijeta, piše Croatia Week. Međutim, koji se evropski grad ističe kao ultimativno središte dvoraca?

Ubuy je proveo istraživanje kako bi utvrdio broj dvoraca u velikim evropskim gradovima i izračunao gustoću dvoraca na 100.000 kvadratnih metara. Istraživanje je otkrilo da Zagreb u susjednoj Hrvatskoj dijeli 7. mjesto s Larnakom na Cipru, s impresivnim brojem od 5 dvoraca, kako piše Večernji list.

Na prvom se mjestu našao Istanbul s impresivnih 12 dvoraca, a slijedi ga Rim s 11. Treće mjesto dijele Berlin i Napulj s devet dvoraca, dok su se, sa osam dvoraca, na četvrtom mjestu našli Ankara, Graz i Beč.

Na popisu se našao i grad u Bosni i Hercegovini. Naime, Sarajevo se našlo se na osmom mjestu s četiri dvorca.

Analizirani su evropski glavni gradovi i dva dodatna grada u svakoj zemlji (na temelju broja stanovnika) kako bi se pronašle najbolje žarišne točke za dvorce i palače.

Podaci o gradovima i veličinama prikupljeni su iz Pregleda svjetskog stanovništva od 2023. Za prebrojavanje dvoraca istraživanje je koristilo TripAdvisorovu kategoriju ‘dvoraca’. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *