Gori katedrala u francuskom gradu Nantesu (Video)

0
205

Plamen u katedrali grada Nantesa Vatrogasci se bore s požarom koji je izbio u subotu rano ujutro u katedrali zapadnog francuskoga grada Nantesa, objavile su lokalne službe na Twitteru.

Televizijske snimke pokazuju dim koji kulja iz katedrale sagrađene u 15. stoljeću. “Požar nije pod kontrolom, još se razvija. To je velik požar”, citira agencija AFP vatrogasnu službu koja je nešto prije 8 sati poslala 60 vatrogasaca na mjesto nesreće. Agencije javljaju kako su vatrogasci alarmirani u 7:44, a oko 10 sati je vatra stavljena pod kontrolu.

-Šteta je koncentrirana na velikim orguljama koje su vjerojatno potpuno uništene, rekao je načelnik vatrogasne službe Laurent Ferlay na konferenciji za novinare u subotu nakon intervencije.

Požar u Nantesu dogodio se nešto više od godinu dana nakon velikog požara koji je u Parizu teško oštetio katedralu Notre Dame. I prije pet godina gorjela crkva u Nantesu Prije pet godina izbio je također veliki požar u jednoj crkvi u Nantesu. Tada su uništeni dijelovi bazilike Saint-Donatien iz 19. stoljeća. Nantes ima ukupno dvije bazilike i jednu katedralu. Katedrala je posvećena apostolima Petru i Pavlu, svod je visok više od 38 metara. Gradnja je započela 14. aprila 1434. godine. Tek na Božić 1891. biskup Le Coq otvorio je dovršenu katedralu.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here