Golmanske legende glasale, Buffon proglašen za najboljeg svih vremena

0
165

Žiri sastavljen od ponajboljih svjetskih golmana, među kojima su Manuel Neuer, Iker Casillas, Julio Cesar i Peter Schmeichel, proglasio je Gianluigija Buffona najboljim golmanom svih vremena.

La Gazzetta dello Sport anketirala je 18 različitih golmana koji su predstavljali 18 različitih zemalja kako bi dobili odgovor o najboljem golmanu svih vremena.

Pobjednik glasanja, iako su mnogi bili suzdržani od imenovanja jednog najboljeg svih vremena ili su predložili više imena, bio je italijanski internacionalac Gianluigi Buffon sa sedam glasova.

Pratio ga je legendarni Rus Lav Jašin sa pet, a zatim Dino Zoff sa dva glasa. Po jedan glas dobili su Gordon Banks, Iker Casillas, Sepp Maier, Ladislao Mazurkiewicz, Rogerio Ceni, Claudio Taffarel i Peter Schmeichel.

“Gigi je nevjerovatan i uvijek je primjer, ne samo na terenu svojim fenomenalnim refleksima, već i svojim karakterom van njega”, rekao je Neuer, koji je glasao za Buffona i Jašina.

Ruski reprezentativac Vjačeslav Malafejev iznenađujuće je izabrao Buffona ispred Jašina.

“Gigi je superioran i sa 42 godine još uvijek traje. On je nogometna ikona, kakve još nalazite u filmu ili muzici”, poručio je Malafejev.

Legendarni Buffon debitovao je u Seriji A 1995. godine, a još uvijek je aktivan na golu Juventusa. Među mnogim stručnjacima i ljubiteljima nogometa smatra se najboljim golmanom svih vremena između ostalog jer niko nije toliko dugo branio na vrhunskom nivou. (Klix)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here