Godišnjice: Supružnici Nikić iz Tuzle već 59 godina žive u skladnom braku (Foto/Video)

0
512

Na današnji dan prije 59 godina Milka Bošnjak i Milan Nikić iz Tuzle rekli su pred matičarem sudbonosno DA.

Ako ih zdravlje posluži kao do sada, kada su još čili, veseli i razgovorljivi, iduće godine proslavit će rijedak jubilej – dijamantski pir.

U njihovom domu, u tuzlanskom naselju Slatina, danas je skromno obilježena 59. godišnjica braka Milke (Bošnjak) Nikić (86), nekadašnje službenice računovodstva direkcije Rudnika “Kreka” i Milana Nikića (83), bivšeg poslovođe Rudnika Lipnica, takodjer u sastavu Rudnika “Kreka”.

Stigla je torta iznenađenja,  plazma, specijalno za ovu priliku naručena u firmi “Vesele torte”, koju je uime rodbine – porodica Nikić, Petrović, Rizvić, uručio Zoran Petrović, Milkin bratić.

Popila se koja čašica žestice, Milan preferira šljivovicu ili viljamovku, dok je Milka nazdravila s čašicom višnjevače.

Za ručak i delicije pobrinula se Milkina i Milanova kćerka, Tajana Nikić, dok je druga kćerka, Snježana, koja s porodicom živi u Kanadi, spriječena da bude dio slavlja.

– Upoznali smo se na igranki u Kreki. Bila sam s društvom, kada mi je prišao Milan i zamolio me za ples. Malo sam se nećkala, ali sam pristala. Poslije me odveo na večeru i tako je počelo – ispričala je slavljenica šta je prethodilo onom sudbonosnom “da”.

Milan se ubacio u razgovor i rekao:

– Zaboravila si reći da sam te, dok smo plesali, poljubio u vrat, a ti se nisi bunila!

Svadba je dogovorena uoči same Nove godine, tako da Nikići uvijek  svoju godišnjicu obilježavaju dva dana pred istek godine.

Milka je, inače, rođena u Travniku, otac joj je umro u 33. godini, majka Anđelka ostala je udovica s troje male djece. Kada se preudala, preselili su u Kreku. Milka se školovala u Tuzli i zaposlila kao službenica u direkciji Rudnika “Kreka”.

– Bilo nas je puno djece, a samo je očuh radio, tako da sam odmah poslije završetka srednje škole počela raditi kako bih pomogla braći i sestri da se školuju – ispričala je slavljenica.

O izabraniku srca svog, simpatičnom brki iz Krajine, Milanu, kaže da je bio dobar suprug, otac i zet.

– Kako na početku, tako i danas, Milan je bio i ostao pažljiv suprug i, iako sam imala mnogo udvarača, nisam se pokajala i mogu reći da smo imali sretan i odan brak – ispričala je Milka.

U međuvremenu su na svijet došle dvije kćerke, Tajana, koja živi s roditeljima, i Snježana, udato Đurđević, koja s mužem Goranom, kćerkom Tamarom i sinom Daliborom, živi u Ottawi.

Milan, rodom iz Bosanskog Petrovca, koji je kao učenik došao u Tuzlu, zajedno s bratom Nebojšom, radio je kao poslovođa u jami Rudnika Lipnica. Zadnje četiri godine pred penziju, bio je, kako kaže, rukovodilac tehnološkog procesa proizvodnje uglja u dvije lipničke jame.

Bio je i poznat vatrogasac, s mnoštvom priznanja, ali i dobar nogometaš.

– Igrao sam u krečanskom “Proleteru”. Bio sam dobar igrač i u vrijeme kada smo pripremali vjenčanje, trebao sam preći u Slobodu. Bila je dilema brak ili nogomet. Milka je bila lijepa i zgodna djevojka i ja sam odlučio – Sloboda je bila slabija ponuda – šeretski priča Milan.

Oboje rođeni prije drugog svjetskog rata, imali su teško djetinjstvo, ali sretan kasniji život. Onda još jedan rat, zbog kojeg se porodica razdvojila. Jedna je kćerka tokom rata bila u Travniku, druga se s porodicom otisnula u daleki svijet.

Iako su stalno na telefonskoj vezi, ipak nedostaju, posebno unučad, premda su sada već odrasle osobe.

– Godine su došle, bole leđa i noge, ali voljela bih poživjeti još toliko da dočekam praunuče, bilo od Tajaninog sina, Olivera, ili od Snješkine djece, Tamare i Dalibora – rekla je na kraju posjete Milka Nikić, a u želji, joj se pridružio i suprug, Milan Nikić.

Godišnjica je obilježena ukusnim ručkom, bilo je raznih delicija, a torta iznenađenja, unijela je radost u život supružnika, izazvavši emocije i brojna sjećanja. (TL – Foto: mpt i zp)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here