Godišnjica smrti Srđana Aleksića: Čovjek u teškim vremenima

0
227
srdjan aleksic heroj trebinje bih
Srđan Aleksić

Danas se obilježava 29. godišnjica smrti Srđana Aleksića, hrabrog mladića koji je u centru Trebinja stradao braneći prijatelja Bošnjaka Alena Glavovića od divljačkog napada četvorice rezervista Vojske Republike Srpske. Njegovo herojsko djelo i poslije toliko vremena govori o tome kako ostati čovjek u teškim vremenima.

Grupa pripadnika Vojske RS je 21. januara 1993. godine legitimisala stanovništvo na pijaci u Trebinju. Nakon što su ustanovili da je jedan od legitimisanih Alen Glavović, pripadnici VRS-a su ga krenuli maltretirati i tući. Srđan je priskočio u pomoć svom sugrađaninu Alenu, a četvorica vojnika su se okanili Glavovića i kundacima pušaka isprebijali Srđana.

Aleksić je od zadobijenih rana pao u komu, te preminuo u trebinjskoj bolnici 27. januara 1993. godine.

Jedan od napadača na Srđana je poginuo tokom rata, dok su ostali osuđeni na sramnih 28 mjeseci zatvora.

Posthumno mu je dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini.

Hrabri mladić plemenitog srca dobio je svoju ulicu u Sarajevu, a prolaz u Novom Sadu u Zmaj-Jovinoj ulici nazvan je po njemu. Također, tu je postavljena i spomen-ploča u njegovu čast.

Prolaz koji nosi ime Srđana Aleksića postoji i u Pančevu, a u Tuzli se već godinama održava sportski turnir koji nosi ime Srđana Aleksića i promovira zajedništvo među mladima.

U februaru 2012. godine tadašnji predsjednik Republike Srbije Boris Tadić posthumno je Aleksića odlikovao Zlatnom medaljom “Miloš Obilić” za pokazanu hrabrost i djelo posebnog junaštva. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ga je 9. januara 2013. odlikovao “Ordenom časti Republike Srpske sa zlatnim zracima”.

Jedanaestog jula 2013. godine, na dan obilježavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine, po Aleksiću je nazvana ulica pored Spomen-parka žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije u crnogorskom glavnom gradu Podgorici, a od prošle godine Srđanovo ime nosi i jedna ulica u Novom Beogradu.

Beogradski redatelj Srđan Golubović snimio je film “Krugovi” inspiriran događajem koji govori o posljedicama herojskog postupka vojnika kojeg Srbi ubijaju jer štiti svog prijatelja civila, koji je Bošnjak. Radio-televizija Srbije 2007. godine snima i emitira dokumentarni film “Srđo”, o Srđanu Aleksiću, čiji je glavni akter njegov otac, a 2008. trebinjsko pozorište “Slovo”, postavlja predstavu “Epilog o Srđanu”.

U spomen na njegov herojski pothvat ustanovljena je i novinarska nagrada za profesionalno izvještavanje o marginaliziranim i ranjivim grupama. (Faktor)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here