Godine prolaze, tuga je vječna: Dan sjećanja na žrtve zločina na Kapiji i sve civilne žrtve rata

Danas, u četvrtak, 25. maja 2023. tradicionalno je komemorativno obilježavanje najveće tragedije u historiji Tuzle, dana kada su pripadnici paravojske ratnih zločinaca Karadžića, Mladića, Đukića i drugih, ubili sedamdeset i jednu mladu osobu, čija je prosječna dob 23 godine, i ranili preko stotinu dvadeset djevojčica, djevojaka, dječaka i mladića.

Za sve građane Tuzle, to je Dan žalosti, bol koja ne prestaje, još od 25. maja 1995. godine. Građanke i građani i Gradska uprava Tuzle još od 1995. godine, na dostojanstven način u povodu svakog značajnog datuma i posebno komemorativnim obilježavanjem 25. maja, njeguju  sjećanje na nevine žrtve ratnog zločina.  Za sve građanke i građane Tuzle 25. maj dan najveće moguće žalosti  i ostaće najtužnijim danom u svakoj godini.

Poštovane porodice ubijene mladosti, poštovane sugrađanke i sugrađani, pozivamo vas da danas, kao i svake godine do sada, dostojanstvenim komemorativnim obilježavanjem, zajedno podijelimo najveću bol koja je zadesila Tuzlu, od kada ovaj grad živi, radi i pamti. U ime porodica naše mladosti i u ime svih građanki i građana Tuzle, zahvaljujemo svim gostima, koji svojim prisustvom žele podijeliti bol sa porodicama poginulih, sa ranjenima i sa svima nama, našu tuzlansku bol.

Komemorativno obilježavanje 25. Maja, dana sjećanja na žrtve zločina na Kapiji i sve civilne žrtve rata odvijaće se prema slijedećem protokolu:

9.30 – Odavanje poštovanja i polaganje cvijeća na spomen obilježje civilnim žrtvama rata (Aleja mladosti, Slana banja)

11.00 – Komemoracija u znak sjećanja na žrtve zločina na Kapiji i sve civilne žrtve rata i polaganje cvijeća na mjesto stradanja tuzlanske mladosti (Kapija)

20.55  – Oglašavanje sirena, u znak sjećanja na trenutak kada je 25.5.1995. granata sa Ozrena prekinula 71 mladi život na Kapiji

Na dan sjećanja i komemorativnog obilježavanja stradanja tuzlanske mladosti, u četvrtak, 25.5.2023., Memorijalni centar Kapija (Patriotske lige 5) će biti otvoren za posjetioce od 8.00 – 22.00 sati.

Gradonačelnik Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić,
Predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzla, Nataša Perić

Podijeli

One comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *