GO Stranke penzionera/umirovljenika Tuzla: Vehid Jahić isključen iz stranke zbog kritike predsjednika!

Poput „velikog inkvizitora“ u Odluci je naveo da ona stupa na snagu i primjenjuje se „odmah“ (dok lomača gori). Svemoćni egzekutor je dozvolio da „osuđeni“ ima „pravo žalbe Nadzornom odboru SPU BiH u roku od 15 dana“
Kongres, stranka penzionera, delegati, napustili
(Delegati koji su napustili kongres Stranke penzionera – Foto: SPU)

Predsjednik Stranke penzionera/umirovljenika BiH Dževahid Sokić donio je Odluku da Vehida Jahića isključi iz Stranke penzionera i tako ga smijeni sa pozicije predsjednika Gradske organizacije ove stranke Tuzla.

Sokić je u Odluci naveo da je Jahić radio suprotno članu 22, stav jedan, tačke 3, 4 i pet, te članu 29. stav jedan, tačka četiri Statuta SP/U BiH.

Poput „velikog inkvizitora“ u Odluci je naveo da ona stupa na snagu i primjenjuje se „odmah“ (dok lomača gori). Svemoćni egzekutor je dozvolio da „osuđeni“ ima „pravo žalbe Nadzornom odboru SPU BiH u roku od 15 dana“.

Po Statutu SPU BiH „stranački osudjenici“ imaju pravo žalbe Predsjedništvu i Glavnom odboru, ali to Sokić zanemaruje. Na taj način skriva od javnosti da je Kongres SPU počeo 19. decembra prošle godine, da je održan i „nastavak“ što Statutom nije predviđeno. Potom da je „nastavak“ održan zbog lažiranja izbora za Glavni odbor, što je utvrdila Izborna komisija i to devet dana nakon početka Kongresa. Izborna kutija bila je pod kontrolom gospodina Sokića, a „niko nije kriv za lažiranje“. To je izazvalo nezadovoljstvo u Stranci. Zbog zabrane Sokića da se u „nastavku“ Kongresa u dnevni red uvrsti rasprava o tom problemu, dio delegata je napustio  Kongres, koji je ostao bez kvoruma.

To su u najkraćem okolnosti koje su dovele do nesporazuma u Stranci. O prekidu „nastavka“ Jahić je napisao tekst „Delegati Zenice i Tuzle napustili Kongres SPU BiH“, gdje je samo taksativno nabrojao slijed okolnosti koje su dovele do prekida, uglavnom ponašanjem Sokića.

U obrazloženju Odluke Dževahid Sokić je ocijenio da je: „Vehid Jahić iznio mnoštvo neistina i insinuacija, sve s ciljem da unese nemir medju članstvo, naruši ugled Stranke i njenog rukovodstva, čime je prekršio navedene odredbe Statuta, te sam donio ovu Odluku“.

(Faksimil Zapisnika sa sjednice Izborne komisije Stranke Penzionera/umirovljenika BiH – Foto: TL)

Ta ocjena Sokića je apsolutna neistina, primjerena praksi “staljinističkih policijsko-obavještajnih struktura”, jer nije naveo ni „n“ od neistina, ili „i“ od insinuacija, kojih u tekstu nije bilo.

U pomenutim insinuacijama Sokić se poziva na stavove Statuta Stranke i krivicu članova: “Ako istupa u javnosti u ime i u korist druge političke stranke, ili istupa u javnosti i neovlašćeno iznosi stavove i podatke koji štete ugledu i RUKOVODSTVU Stranke“.

U krajnjem, istina o stanju u Stranci, njenoj birokratizaciji i privatizaciji funkcija po mišljenju Sokića „nije za javnost“. Drugim riječima – potlačeni trpite! (GO)           

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *