GO HDZ BIH: Čime su to vijećnici Tuzle ugroženi više od ostalih građana?

1
230

Gradski odbor HDZ BiH Tuzla poziva sve političke stranke, a posebice novoformiranu većinu SDP – PDA da ne unose dodatni strah i nemir među stanovništvo odbijajući zakazati sjednicu Gradskog vijeća na kojoj bi vijećnici fizički nazočili, uz poštivanje svih propisanih mjera. Posebice je to važno zbog rasprave o rebalansu proračuna koji je u najavi, navodi se u priopćenju za javnost Gradskog odbora HDZ BiH Tuzla.

Tako važne točke i teme trebaju biti predmet rasprave, a naročito jer stanovnici Tuzle imaju pravo znati istinsko stanje punjenja proračuna i njegove potrošnje. Jesu li novci racionalno trošeni?! Koji projekti neće biti realizirani i hoće li opet većina mjesnih zajednica ostati bez realizacije dugo čekanih infrastrukturnih projekata?! Hoće li biti umanjenja plaća i što nas očekuje u trećem i četvrtom kvartalu godine?! Sve su to pitanja o kojima treba raspravljati.

Svjesni svih izazova koje nosi novi virus COVID-19, smatramo apsolutno neprihvatljivim da se problematizira i traže izgovori za neodržavanje sjednice Gradskog vijeća uz fizičku nazočnost vijećnika, a da sve druge institucije u Tuzli na takav način funkcioniraju.

Također, napominjemo da i druga vijeća kao i skupštine u BiH održavaju sjednice i zbog toga je neprihvatljivo da se u Tuzli traže razlozi da sjednice budu održane bez fizičke nazočnosti vijećnika i rasprave o točkama dnevnog reda.

Svojim stavom, o mogućem ugrožavanju zdravlja vijećnika ukoliko bi održali sjednicu Gradskog vijeća, vladajuća većina širi nepotrebnu paniku i time Tuzlu stavlja u poziciju visokougroženih sredina.

Pitamo, čime su to vijećnici više ugroženi od bilo kojeg drugog stanovnika?! Zbog takvog stava štetu trpi gospodarstvo, uslužne djelatnosti kao i turizam, jer se kroz izjave vijećnika vladajuće većine stvara dojam da je Tuzla nesigurna sredina i da zbog toga treba izbjegavati dolazak i bilo kakav kontakt sa stanovnicima koji dolaze iz našeg grada.

Također, podjećamo da se Sjednica Gradskog vijeća može održati i u nekom drugom većem objektu (Narodno kazalište, SKPC Mejdan, stadion Tušanj) ako se već vijećnici valadajuće većine boje biti u Gradskoj vijećnici u kako navode svega 150 kvadrata prostora. Ukoliko se ipak radi samo o strahu od rasprave o temama koje su važne za naše stanovnike onda to trebaju jasno reći bez skrivanja o brizi o mogućoj zarazi od kornavirusa.

Kako bi pokazali minimum hrabrosti i suosjećanja sa stanovnicima Tuzle koji se svaki dan izlažu i većem riziku nego što je to slučaj sa sjedenjem u vijećničkim foteljama, još jednom pozivamo vijećnike SDP, PDA i Tuzlanske alternative da se odvaže i zakažu Sjednicu Gradskog vijeća Tuzla na kojoj će biti nazočni svi vijećnici, stoji u priopćenju Odjela za informiranja GO HDZ BiH Tuzla. (nv, tl)

Download PDF

1 komentar

  1. Puna podrška,za sve se našao nacin da se normalizuje samo sjednica gradskog vijeca ne može.,ako nikako ono treba na Tušanj,predsjedavajuca na centar a 31 gradski vijecnik na tribine ima mjesta za 3100,znaci jednom-jednoj 100 mjesta.Sve se može kada se hoce.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here