Gledanost Oscara na najnižem nivou u historiji ovog spektakla

Gledanost prenosa 92. cerenomije Oscara pala je na najniži nivo od kada se organizuje, znatno i u odnosu na prošlu godinu – na samo 23,6 miliona gledalaca u SAD, javila je televizija ABC.

U 2019. godini, veče dodjele Oscara, najprestižnije filmske nagrade u Hollywoodu privuklo je 29,6 miliona gledalaca, poslije jednog historijskog minimuma od 26,5 miliona prethodne godine.

Ceremonija 2020. godine će ostati zapamćena po tome što je južnokorejski film “Parazit” osvojio četiri Oscara uključujući glavnu nagradu za najbolji film, prvi put da je jedan film na jeziku koji nije engleski osvojio tu nagradu.

Međutim, kritičari se slažu da ceremonija koja je trajala više od tri i po sata nije bila posebno upečatljiva, prenosi Beta.

Drugu godinu zaredom veče nije imalo voditelja, u nadi da će se ponoviti uspjeh iz 2019. godine, ali nastupi zvijezda koje su se smjenjivale na sceni da se našale i otvaraju koverte sa nagradama uglavnom su bili razočaravajući.

Gledanost Oscara koja je prelazila 43 miliona 2014. godine neprestano pada posljednjih godina u SAD, poput drugih ceremonija dodjele nagrada kao što su Zlatni globus, Grammy i druge.

Ponovo je ove godine stiglo puno kritika na dodjelu Oscara, mnogi su zamjerali zbog nedostatka etničkog i kulturnog diverziteta u nominacijama kao i nedostatku žena u nominaciji za kategoriju reditelja.

Neki su čak preko društvenih mreža pozivali da se bojkotuje ceremonija.

Ipak od 39 dodijeljenih zlatnih statueta 2020. trećina je pripala ženama. (vijesti.ba)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *