Glavna tužiteljica održala sastanak Udarne grupe za borbu protiv terorizma

U Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, održan je sastanak Udarne grupe za borbu protiv terorizma i spriječavanje opasnosti od terorizma, kojim je predsjedavala glavna tužiteljica Gordana Tadić.

Na sastanku su sudjelovali glavni tužitelji sa razine entiteta, ministar sigurnosti BiH, te direktori i visoki dužnosnici policijskih i sigurnosnih institucija i agencija, sa razine Bosne i Hercegovine, oba entiteta i Brčko Distrikta BiH, kao i drugih institucija uključenih u rad Udarne grupe.

Glavna tužiteljica Tadić, upoznala je sudionike sastanka, da je Tužiteljstvo BiH u ovoj godini, u kratkom periodu od samo nekoliko mjeseci nakon izručenja u BiH koncem prošle godine, podiglo optužnice za 7 osoba koje se terete za kaznena djela terorizma i sudjelovanja na stranim ratištima, od čega su dvojica optuženih neposredno nakon optuženja, sporazumno priznali krivnju i izrečene su im pravomoćne presude.

Zastoja u procesuiranju ovih predmeta nije bilo za vrijeme pandemije Covid 19, te su redovito realizirane aktivnosti koje su se odnosile na podizanje optužnica, produljenje pritvora i druge aktivnosti u ovim predmetima.

Do sada su zbog kaznenih djela povezanih sa sudjelovanjem na stranim ratištima podignute optužnice protiv 32 osobe, od toga su optužnice protiv 10 osoba, podignute u prošloj i ovoj godini. Trenutno je 5 predmeta u fazi suđenja.

Bitno je istaći da u predmetima za terorizam povezanim sa sudjelovanjem na stranim ratištima u Siriji, nije bila niti jedna oslobađajuća presuda, a do sada su pravomoćno izrečene zatvorske kazne u trajanju od oko 60 godina. Za sve optužnice za kaznena djela povezana sa terorizmom, izrečene su zatvorske kazne u trajanju od oko 160 godina zatvora.

Tužitelji Odsjeka za terorizam Tužiteljstva BiH, aktivno sudjeluju u međunarodnim operacijama i imaju dobru suradnju sa partnerskim zemljama u borbi protiv opasnosti od terorizma, koji predstavlja opasnost na globalnom planu.

Također, tužiteljstvo zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama radi na više istraga povezanih sa kaznenim djelima terorizma, među kojima su i istrage koje se odnose na kaznena djela povezana sa krijumčarenjem ilegalnih migranata, što zahtjeva posebnu pozornost nadležnih institucija.

Na sastanku Udarne grupe, predstavnici policijskih i sigurnosnih institucija i agencija, prezentirali su rad i aktivnosti institucija iz kojih dolaze, a razgovarano je o smjeru djelovanja u borbi protiv terorizma i opasnosti od terorizma u narednom periodu.

Na sastanku je zaključeno da se dobra suradnja i razmjena informacija između institucija u Bosni i Hercegovini, kao i na međunarodnom planu, mora nastaviti razvijati u budućnosti, na operativnoj razini u cilju prevencije i blagovremenog spriječavanja opasnosti od terorizma, kao i jačati rad svake institucije u okviru svoje nadležnosti, u cilju prikupljanja dokaza i procesuiranja ovih kaznenih djela.(ftv,tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *