Glasnogovornik WHO Jašarević za AA: Nemamo nijedan smrtni slučaj izvan Kine

Glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tarik Jašarević je izjavio da je, kako posljednji podaci pokazuju, do sada zabilježeno 98 zaraženih smrtonosnim korona virusom u 18 zemalja izvan Kine, epicentra virusa.

“Od toga imamo osam slučajeva prenošenja virusa s čovjeka na čovjeka u ukupno četiri zemlje, Njemačkoj, Japanu, Vijetnamu i Sjedinjenim Američkim Državama. Do sada nismo zabilježili nijedan smrtni slučaj izvan Kine, zbog čega svi moramo biti zahvalni. Iako su ovi brojevi i dalje relativno mali u odnosu na broj slučajeva u Kini, sada moramo svi zajedno djelovati kako bismo ograničili dalje širenje virusa”, kazao je Jašarević za Anadolu Agency (AA).

Istakao je da se velika većina slučajeva zabilježenih izvan Kine odnosi na ljude koji su putovali u Wuhan ili imali kontakt s nekim ko je putovao u taj kineski grad.

“Ne znamo kakvu bi štetu ovaj virus mogao izazvati ako bi se proširio u zemlje sa slabijim zdravstvenim sistemom. Zato sada moramo djelovati da bismo pomogli svim zemljama da se pripreme i za tu mogućnost”, rekao je Jašarević.

Naglasio je kako će zvaničnici WHO i dalje pružati podršku Kini koja nastoji svim sredstvima spriječiti dalje širenje virusa.

“To je zaista od ključnog značaja za sprečavanje daljnjeg širenja virusa i postoje vrlo konkretni razlozi zbog kojih WHO cijeni postupke Kine po ovom pitanju. Identificirali su patogen u rekordnom roku i odmah ga podijelili, a nivo političke posvećenosti i tehničke sposobnosti je posebno na visokom nivou”, kazao je glasnogovornik WHO-a.

Istakao je da Odbor za hitne slučajeve WHO vjeruje da je još uvijek moguće zaustaviti širenje virusa.

“Ali pod uvjetom da zemlje poduzmu snažne mjere za rano otkrivanje bolesti, izoliranje slučajeva i njihovo liječenje te da promovišu mjere manjeg socijalnog kontakta proporcionalno riziku od virusa”, rekao je Jašarević.

Napomenuo je da WHO i dalje izdaje preporuke drugim zemljama koje se tiču putovanja, karantina, skrininga i samog liječenja.

“Stoga WHO može zemlje smatrati odgovornima kada nepotrebno prekrše ove globalne standarde. To je od presudne važnosti kako bi se znalo da je globalni odgovor utemeljen na dokazima i činjenicama, a sve u cilju zaštite ljudskog zdravlja”, kazao je Jašarević, dodajući da WHO poziva sve na koordinaciju, saradnju i globalnu solidarnost, napominjući da smo svi zajedno u ovome i da je saradnja svih najbolji odgovor.

Istakao je na kraju da još uvijek nije pronađeno cjepivo protiv virusa, 2019-nCoV.

“Proizvodnja vakcine je u toku tako da klinička ispitivanja mogu započeti za neka 3-4 mjeseca”, rekao je Jašarević.

Bilans smrtno stradalih u epidemiji smrtonosnog koronavirusa u Kini porastao je na 213 osoba. Nacionalna zdravstvena komisija Kine saopćila je jutros da su u toj zemlji potvrđena 9.692 slučaja upale pluća uzrokovane novootkrivenim korona virusom (2019-nCoV).

Desetine slučajeva zaraze korona virusom potvrđene su i u Tajlandu, Japanu, Singapuru, Australiji, Maleziji, SAD-u, Francuskoj, Njemačkoj, Sjevernoj Koreji, Južnoj Koreji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kanadi, Vijetnamu, Italiji, Nepalu, Kambodži, Šri Lanki, Finskoj i Indiji.

Opasni korona virus prvi put se pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a Odbor za vanredne situacije Svjetske zdravstvena organizacija (SZO) u četvrtak je epidemiju korona virusa proglasio globalnom opasnošću.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *