Glasali protiv hitnog postupka: Dom naroda prolongirao ukidanje akciza

Dom naroda odbio je danas zahtjev Predstavničkog doma PSBiH da Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, koji predviđa ukidanje akciza na gorivo, razmatra po hitnom postupku.

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbio je danas zahtjev Predstavničkog doma PSBiH da Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, koji predviđa ukidanje akciza na gorivo, razmatra po hitnom postupku, javlja Fena.

Ovaj zahtjev za hitni postupak imao je opću, ali ne i entitetsku većinu glasova delegata iz bh. eniteta Republika Srpska, pa je upućen kolegiju Doma na usaglašavanje.

Od 14 prisutnih delegata, “za” razmatranje po hitnom postupku glasalo je njih 10, protiv je bilo četiri, dok suzdržanih nije bilo. Iz Federacije BiH je devet delegata bilo “za”, a iz Republike Srpske jedan delegat je bio “za”, dok su četiri bila protiv hitne procedure.

S obzirom na to da su u tenutku glasanja na sjednici bila prisutna dva od tri člana Kolegija Doma, nije bilo moguće odmah pristupiti usaglašavanju, te ostaje da se Kolegij naknadno pokuša usaglasiti, piše Akta.ba.

“Jako sam tužan jer je Dom naroda prolongirao ukidanje akcize. Toliko energije smo ulozili…Samo SNSD je bio protiv hitne procedure. Toliko je zdravorazumski bilo danas pomoci građanima ukidanjem akcize. Kakvi su to ljudi? Imaju li srca? Da li se ičega plaše?”, poručio je poslanik i jedan od predlagača zakona Saša Magazinović.

Dodao je da su protiv bili oni poslanici koji uglavnog voze službena auta i koji vjerovatno nikada gorivo nisu platili iz svog džepa.

Predstavnički dom državnog parlamenta je prošle sedmice, na prijedlog poslanika SDP-a BiH, po hitnom postupku usvojio prijedlog ovog zakona čije bi donošenje, kako navode predlagači, dovelo do smanjenja cijene goriva za iznos od 30 do 45 pfeninga po litru.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *