Giuseppe Pino Giergia, hrvatska i svjetska košarkaška legenda ide u zatvor

0
323

Pino Đerđa (Giuseppe Pino Giergia – 84), zadarska, hrvatska i svjetska košarkaška legenda, osuđen je na dvije godine zatvora jer je kao direktor KK Zadar oštetio državni budžet za 6 miliona kuna.

Bezuvjetna kazna

Općinski sud u Zadru po sutkinji Maji Ivković presudu je donio u četvrtak, jučer, proglasivši Đerđu krivim za produženo krivično djelo protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja, zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju, te mu je izrečena bezuvjetna kazna zatvora u trajanju od dvije godine.

Naime, nepravomoćnom presudom je utvrđeno da je Đierđa u razdoblju od 1. januara 2005. do 19. juna 2009. godine, kao direktor Športske udruge Košarkaški klub Zadar (sada sportsko dioničko društvo), u Zadru, u cilju da se u znatnoj mjeri nepripadno okoristi ta Udruga, protivno odredbama čl. 36. Statuta Kluba, prema kojima je bio dužan ostvarivati financijski plan i ovlašten raspolagati planiranim sredstvima, pri tome skrbeći o namjeni i pravilnosti uporabe tih sredstava te donositi provedbene odluke, te protivno odredbama Općeg poreznog zakona odobrio da se plaćaju fakture koje ne predstavljaju vjerodostojne knjigovodstvene dokumente.

Netačni iznosi porezne osnovice

Također, u poslovnim knjigama Kluba prikazani su netačni iznosi porezne osnovice za obračun PDV-a na plaćanja izvršena od strane Kluba inozemnim agencijama u stvarnosti za rate ugovora o profesionalnom igranju, te je nepripadno koristio pravo na odbitak pretporeza, a na toj osnovi prilikom podnošenja godišnjih poreznih prijava-završnih računa odobrio obračunavanje umanjenih iznosa poreza na te obveze, čime je nepripadno zadržao za udrugu Košarkaški klub Zadar sredstva u ukupnom iznosu od 5.945.249,68 kuna i dalje raspolagao tim sredstvima na štetu državnog proračuna Republike Hrvatske.(hayat,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here