Generalna skupština UN usvojila rezoluciju: Izrael da se povuče sa Golanske visoravni, BiH suzdržana

Bosna i Hercegovina, kao i susjedne Hrvatska i Srbija, je bila među 62 zemlje koje su bile suzdržane tokom glasanja o rezoluciji

Bosna i Hercegovina, kao i susjedne Hrvatska i Srbija, je bila među 62 zemlje koje su bile suzdržane

Generalna skupština UN-a usvojila je rezoluciju kojom se Izrael poziva na povlačenje sa okupirane Golanske visoravni, objavio je TASS.

Za dokument je glasala ukupno 91 država, uključujući Rusiju, Brazil, Indiju, Kinu i Saudijsku Arabiju.

Osam zemalja, uključujući Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo, glasalo je protiv. 62 zemlje su bile suzdržane.

Rezolucija je rezultat koautorstva grupe nacija koja uključuje Alžir, Venecuelu, Egipat, Jordan, Irak, Katar, Sjevernu Koreju, Kubu, Kuvajt, Liban, Mauritaniju, Ujedinjene Arapske Emirate, Siriju i Tunis.

Dokument sadrži osam odredbi. U prvom se navodi da Izrael do sada nije implementirao Rezoluciju 497 Vijeća sigurnosti UN-a iz 1981. godine kojom se izraelska aneksija proglašava ništavnom.

Osim toga, dokument “još jednom traži da se Izrael povuče sa kompletnog okupiranog sirijskog Golana na liniju od 4. juna 1967. godine, kako bi se provele relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti”.

Također se utvrđuje da “nastavak okupacije sirijskog Golana i njegova de facto aneksija predstavljaju kamen spoticanja na putu postizanja pravednog, sveobuhvatnog i trajnog mira u regiji”.

Osim toga, Generalna skupština UN-a “poziva Izrael da nastavi pregovore sa sirijskom i libanonskom stranom i da poštuje obaveze postignute tokom prethodnih razgovora” i “traži od generalnog sekretara da izvijesti Generalnu skupštinu na njenoj sedamdesetdevetoj sjednici o provedbi ove rezolucije“.

Golansku visoravan, koja je bila u sastavu Sirije od 1944. godine, Izrael je zauzeo tokom Šestodnevnog rata 1967. godine. Izraelski parlament je 1981. godine usvojio zakon kojim je jednostrano proglašen suverenitet nad Golanskom visoravni.

Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo je aneksiju ništavnom u svojoj Rezoluciji 497, 17. decembra 1981. godine.

Bosna i Hercegovina, kao i susjedne Hrvatska i Srbija, je bila među 62 zemlje koje su bile suzdržane tokom glasanja o rezoluciji.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *