Gates čestitao Bidenu i Harris

0
156
Bill Gates, osnivač Microsofta i filantrop (Foto: Interner)

Suosnivač Microsofta Bill Gates na Twitteru je čestitao novoizabranom predsjedniku Jou Biden i novoizabranoj potpredsjednici Kamali Harris na pobjedi na američkim predsjedničkim izborima 2020. godine, dodajući da se raduje što će “rastuću pandemiju staviti pod kontrolu”.

-Hvala izbornim službenicima i radnicima u kampanji koji su neumorno radili na tome da rekordni broj Amerikanaca može glasati i što su ih prebrojali tokom izazovnog vremena za našu zemlju. Radujem se saradnji s novom administracijom i liderima s obje strane u Kongresu na kontroli rastuće pandemije, angažiranju partnera širom svijeta o pitanjima poput siromaštva i klimatskih promjena i rješavanju pitanja nejednakosti i mogućnosti kod kuće – napisao je Gates.

On se sukobio s predsjednikom Trumpom zbog postupanja njegove administracije s pandemijom koronavirusa, koja je zarazila više od 9,7 miliona Amerikanaca i rezultirala s više od 236.000 smrtnih slučajeva, sudeći prema posljednjim podacima sa Univerziteta “Johns Hopkins”.

U maju je Gates rekao za “Wall Street Journal” da je u decembru 2016. upozorio novoizabranog predsjednika Trumpa na rizike od pandemije u zemlji, pozivajući sve kandidate da to učine nacionalnim prioritetom.

-Volio bih da sam učinio više da upozorim na opasnost – rekao je suosnivač Microsofta u intervjuu.

Dodao je da se osjeća užasno.

-Čitava poenta razgovora o tome bila je da bismo mogli poduzeti mjere i smanjiti štetu – kazao je Gates.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here