Gasi se 26 analognih TV signala, među kojima i RTVFBiH, RTV TK i Slon Extra

Kako kažu u Regulatornoj agenciji, o planu gašenja analognih predajnika obaviješteno je 26 komercijalnih stanica

1
1535
Redakcija RTV TK (Foto: arhiva)

Regulatorna agencija za komunikacije BiH (RAK) počela je sa sprovođenjem odluke o gašenju analognog TV signala u BiH što je naišlo na negodovanje pojedinih TV stanica koje tvrde da je odluka o gašenju politička.

Kako je naveo RAK, gašenje analognog TV signala u BiH direktna je posljedica zahtjeva koji je u aprilu ove godine stigao iz HAKOM-a, regulatornog tijela Hrvatske, i kojim se traži otklanjanje smetnji koje dolaze sa teritorije BiH i koje ometaju uvođenje 5G mreže na konkretnim frekvencijskim resursima u Hrvatskoj, piše Klix.ba.

“Analogne frekvencije više nisu tehnološki standard koji štiti Međunarodna unija za telekomunikacije, i njihova koordinacija se ne vrši još od 2015. godine. Indirektno, gašenje analognih predajnika tokom kalendarske 2021. godine na ovakav ubrzan način posljedica je činjenice da BiH nije blagovremeno završila realizaciju strategije prelaska na digitalno TV emitovanje, kao svoju preuzetu i ratifikovanu međunarodnu obavezu, o čemu je Agencija godinama upozoravala sve učesnike u ovom procesu”, saopćio je RAK.

Kako kažu u ovoj agenciji, o planu gašenja analognih predajnika je obaviješteno 26 komercijalnih stanica, i to:

Al Jazeera Balkan, Alternativna Televizija, Hayat TV, Herceg televizija, Hrvatska TV Oscar C, MTV Igman, Nezavisna televizija 101, Nezavisni TV-Studio Arena, Nezavisna televizija Amna, NOVA BH, O Kanal, Obiteljska TV Valentino, RTV Herceg Bosne, TV Alfa, Televizija Bel kanal, Televizija BN, Televizija Cazin, Televizija Kanal 3, Televizija Kantona Sarajevo, Televizija OBN, Televizija OSM, Televizija Prijedor, Televizija Slon extra, Televizija USK, Televizija Goražde, Televizija Tuzlanskog kantona, kao i TV stanice javnih servisa: BHRT, RTRS i RTVFBiH.

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here